Százezer forintos bírsággal is járhat a tilosban történő avarégetés

ősz, kert, avar
Pile of fall leaves with fan rake on lawn
Vágólapra másolva!
Bár egy törvénymódosítás idén év elejétől teljes tilalmat rendelt el az avar- és zöldhulladék égetésére, egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok rendeletei az irányadóak a kérdésben. Az Agroinform.hu év eleji felmérésének eredményei alapján sajnos várhatóan sokan használják majd még ki ezt a legalább újévig nyitva maradó kiskaput.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok többsége kivár, és a tiltás előtt érvényben lévő rendeletet léptették újra hatályba. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása egyes településeken (jellemzően nagyobb helységekben) már korábban is tiltva volt, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést.

Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, maximum 100 ezer forintos bírsággal büntethető.

Illusztráció Forrás: Elena Elisseeva

Az Agroinform.hu a témában az év elején végzett kutatást olvasói körében. A közel 3 ezer beérkezett válaszból az tűnt ki, hogy bár az égetéssel szemben számos alternatív megoldás áll rendelkezésre, a növényi hulladékok szervezett elszállításában csak 22 százalék lát megoldást, míg 20 százalék a komposztálást tartja megfelelő eszköznek az égetés kiváltására. A felaprózás utáni szétterítésben 12 százaléknyian bíznak. Ugyanakkor a válaszadók 46 százaléka egyelőre nem lát megfelelő alternatívát, amivel az égetést hatékonyan kiváltaná. Kedvező ugyanakkor, hogy a felmérésre reagálók többsége (62 százalék) eddig évente 1-2 égetéssel letudta a kerti hulladék megsemmisítését, ennél gyakrabban csak 23 százaléknyian nyúltak a gyufához.

– mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

Az mindenképpen biztosnak tűnik, hogy a következő hetekben lehulló nagy mennyiségű avar eltüntetésének eszköze sok helyen továbbra is a rendkívül szennyező égetés marad, kihasználva a jogszabályi halasztás által felkínált kiskaput - tette hozzá a szakember a cég közleményében.

Az avar rendszeres égetésével a talajt megfosztjuk az értékes tápanyag visszajutásától, ráadásul az avarégetés következtében évről évre nagyon sok sün pusztul el. Ezért fontos, hogy előtte vizsgáljuk meg, nem rejtőzik-e a levelek alatt kisállat. Forrás: Shutterstock / Készítette: Coatesy

A kertben keletkező zöldhulladék alternatív feldolgozására számos más megoldás kínálkozik:

  • A hulladék egy része (avar, fűnyesedék) egyszerűen szétteríthető olyan helyeken a saját telkünkön, ahol nem zavaró. A kerti hulladék néhány hónap alatt lebomlik.
  • Szintén jó megoldás a komposztálás. Ehhez vannak készen megvásárolható komposzt edények, de házilag is készíthető saját komposzt tároló egy kis utánajárás után.
  • A nagyobb, feldarabolt gallyak, ágak fűtésre is felhasználhatók fatüzelésű kályhákban, kandallókban
  • Azokat a gallyakat vagy fertőzött növényi maradványokat, amelyek a fenti módokon nem tüntethetők el, vagy az önkormányzat, vagy az általa megbízott vállalkozó szállíthatja el. Ennek lehetősége és módja településenként jelentősen eltérő.