Egy tesztidőszakot követően az első ilyen eljárással termesztett gombák, köztük az eryngii, az osztrigagomba és a shiitake, október közepétől kerülnek forgalomba a belga kiskereskedő Overijse, Antwerpen és Gent Cru Market üzleteiben - írja az Esmmagazin.com nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.
Az ECLO, korábbi nevén Le Champignon de Bruxelles, egy nagy városi farmot működtet Brüsszelben, és fenntartható, körkörös módon termeszt helyben gombákat és kisebb zöldségeket.
A kiskereskedővel együttműködve a Colruyt kenyérmaradványait szubsztrátként dolgozzák fel, amelyen különböző gombák nőhetnek.
A tesztidőszak másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ECLO összegyűjtötte a kenyérmaradékot a Bio-Planet Groot-Bijgaarden-i üzletéből, amelyet szubsztrátként dolgozott fel.
A gombák körülbelül 10 hét után voltak szedhetők, és hosszú eltarthatósággal büszkélkedhetnek: -2 és 7 fok közötti hőmérsékleten 10 napig tárolhatók.
2020-ban a kenyérfélék a csoport élelmiszer-feleslegének mintegy 14 százalékát tették ki – közölte a kiskereskedő.
Júliusban emellett a Colruyt bejelentette, hogy partnerséget kötött a Robinettóval egy fenntartható vízfogyasztási kezdeményezés keretében.