Így lehet gombát termeszteni kenyérhulladékból

gomba
Gondoltad volna, hogy az erdőben élő mézgomba a világ legnagyobb élőlénye?
Vágólapra másolva!
A belga Colruyt kiskereskedelmi vállalat bejelentette, hogy partnerséget kötött az ECLO városi mezőgazdasági csoporttal annak érdekében, hogy kenyérhulladékát gombatermesztésre használja fel.
Vágólapra másolva!

Egy tesztidőszakot követően az első ilyen eljárással termesztett gombák, köztük az eryngii, az osztrigagomba és a shiitake, október közepétől kerülnek forgalomba a belga kiskereskedő Overijse, Antwerpen és Gent Cru Market üzleteiben - írja az Esmmagazin.com nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

Az ECLO, korábbi nevén Le Champignon de Bruxelles, egy nagy városi farmot működtet Brüsszelben, és fenntartható, körkörös módon termeszt helyben gombákat és kisebb zöldségeket.

A kiskereskedővel együttműködve a Colruyt kenyérmaradványait szubsztrátként dolgozzák fel, amelyen különböző gombák nőhetnek.

A tesztidőszak másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ECLO összegyűjtötte a kenyérmaradékot a Bio-Planet Groot-Bijgaarden-i üzletéből, amelyet szubsztrátként dolgozott fel.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

A gombák körülbelül 10 hét után voltak szedhetők, és hosszú eltarthatósággal büszkélkedhetnek: -2 és 7 fok közötti hőmérsékleten 10 napig tárolhatók.

2020-ban a kenyérfélék a csoport élelmiszer-feleslegének mintegy 14 százalékát tették ki – közölte a kiskereskedő.

Júliusban emellett a Colruyt bejelentette, hogy partnerséget kötött a Robinettóval egy fenntartható vízfogyasztási kezdeményezés keretében.