Különös következtetésre jutottak az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley elemzői a kínai ingatlanpiac kapcsán. Az elemzők ugyanis „vonzó" kategóriába minősítették föl a piacot, annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó hetek óta attól hangos, hogy a szektort csődhullám rázhatja meg.

Valószínűleg sokakat megleptek a Morgan Stanley elemzői, amikor „vonzó" kategóriába minősítették föl a kínai ingatlanpiacot. A szektorban ugyanis több nagy szereplő is csődkockázattal néz szembe, ami az egész iparágat megrengetheti.

Ennek ellenére az amerikai befektetési banknál úgy vélik, hogy a kínai ingatlanpiac új erőre fog kapni, ami jelentősen megemelheti az iparág vállalatainak részvényárfolyamait – írja a CNBC.

A Morgan szakértői azzal számolnak ugyanis, hogy a részvénypiacon már beárazták a kockázatokat – mondta Elly Chen, a bank részvényelemzője egy október 10-én keltezett jegyzetében. A szakértő úgy látja, hogy az ingatlanrészvények jól fognak reagálni a kínai politika támogatására, és ez a támogatás egyre valószínűbb.

A Morgan Stanley szerint felívelhetnek a kínai ingatlanrészvényekForrás: AFP/Pedro Costa Gomes

2020 óta egyébként számos kínai ingatlanfejlesztő ment csődbe, idén pedig a szektor már odáig jutott, hogy az olyan óriási szereplők, mint az Evergrande is a fizetésképtelenség kockázatával néz szembe. Chen úgy látja, hogy most egy piaci kiigazítási folyamat megy végbe, ami várhatóan folytatódni fog a következő 6-12 hónapban.

Mindazonáltal a szakértő szerint a részvénypiacon ezt már beárazták, és a Morgannél úgy vélik, hogy a rendszerszintű kockázatok kezelhetők.

A bank optimizmusa jelentős részben a kínai politikával szembeni várakozásokon alapul. A Morgan csapata egyértelműen arra számít, hogy a kínai állam enyhíteni fog az ingatlanpiaci szabályokon, felpörgetve ezzel például a bankhitelezést. Ha pedig ez megtörténik, a részvénypiacok pedig valóban beárazták már a kockázatokat, akkor elvileg elképzelhető lenne, hogy a kiigazítási folyamat után, a kínai ingatlanpiac (és ezzel együtt a fejlesztők részvényei) újra szárnyra kap.