Yuri Trutnev miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint Oroszország azt tervezi, hogy 2022-től vagy legkésőbb 2023-tól már gyakorlatilag folyamatosan, az év minden napján hajózna az Északi-sarkvidéken áthaladó tengeri útvonalon. A részletekről a gCaptain szakportál számolt be.

Oroszország jelentős összegeket fektet az infrastruktúrába az északi tengeri útvonal fejlesztése érdekében, és azt szeretné, ha az rövidesen fő hajózási útvonallá válhatna. Ennek prioritását az indokolja, hogy kiderült, az Északi-sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a világ többi része. Jelenleg télen még a vastag jégtakaró miatt nem tudnak itt közlekedni a hajók.

Azt tervezzük, hogy 2022-2023-ban megkezdjük az egész évben történő hajózásra való átállást" – közölte a miniszterelnök-helyettes a Russia-24 állami televíziós csatornán.

Egy orosz nukleáris jégtörőForrás: Sputnik via AFP/Pavel Lvov

Az Oroszország északi vonulata mentén húzódótengeri útvonalat jelenleg szénhidrogének és más nyersanyagok szállítására használják évente kilenc hónapon át.A hatóságok az útvonalon szállított rakomány mennyiségét a tavalyi 33 millió tonnáról évi 80 millió tonnára szeretnék növelni.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy hasznos lenne, ha Oroszország rendszeres konténerszállítást indítana ezen a hajóúton keresztül.

Oroszország tervezi továbbá, hogy cseppfolyósított földgázzal működő, valamint szupererős jégtörőket épít az útvonal fejlesztése és az egész éves használhatósága érdekében.