A használt szekrények, szekrénysorok és polcok országa vagyunk, ettől csupán a Somogy és a Zala megyei háztartások térnek el. A Jófogás a használt bútorok iránti kereslet ugrásszerű növekedése miatt áttekintette a használtbútor-vásárlással kapcsolatos érdekességeket, egyúttal online felmérést is lebonyolított a felhasználói között, amit csaknem 8.200-an töltöttek ki.

A Bútor kategóriában legnagyobb használttermék-választékot felvonultató Jófogás adatai szerint június óta csaknem 25 százalékkal ugrott meg a használt bútorok iránti kereslet és a 2020 szeptemberi adásvételekhez/keresési számokhoz képest is egyértelmű növekedés látható. A használtcikkek legnagyobb hazai szakértője ezért az adatbázisa alapos átfésülése mellett a felhasználóit is megkérdezte a vásárlási szokásaikról, kitérve a kosárméretre és a használtbútor-vásárlás mögött megbúvó okokra, gondolatiságra.

Az online felmérésről
A 2021 szeptemberében a Jófogás.hu portálon végzett nem reprezentatív felmérést csaknem 8.200 felhasználó töltötte ki. 45 százalékuk nő, 55 százalékuk férfi, életkorukat tekintve legnagyobb hányaduk (40 százalék) a 36-50 éves, míg 35 százalékuk az 51-69, 15 százalékuk pedig a 21-35 éves korosztályba tartozik.

A kérdőív válaszadói jellemzően (37 százalék) legfeljebb 50 ezer forintot szánnak használt bútorra, de 24 százalékuk akár 150 ezer forintot, közel 10 százalékuk pedig még ennél is többet költött már egy-egy darabra. A használt bútorok alkotóanyagait tekintve a tömörfa és a laminált bútorlap/farostlemez/rétegelt lemez lettek a befutók.

A használtbútor-vásárlás legnagyobb vonzerejeként a kitöltők a kedvező árat jelölték meg, ami kevésbé számít meglepőnek. A Jófogás felmérésének eredményei azonban a használt cikkek sokak számára még mindig kevésbé ismert előnyeit is alátámasztják: a ritkaságszámba menő, antik vagy kereskedelmi forgalomból már kifutott bútorok elérhetőségét, valamint a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat. Ez utóbbi kiemelten fontos, mert használt bútorok vásárlásával hozzájárulhatunk a környezeti terhelés csökkentéséhez is, amiben a tárgyak meghosszabbított élettartama kulcsszerepet játszik. Amire nekünk már nincs szükségünk, az más otthonában új életre kelhet.

IllusztrációForrás: NORTHFOTO/© Jessica Coffee / SWNS/Jessica Coffee / Swns

Palocsay Géza, a portált üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 
A bútorok értéke javítással vagy felújítással megtartható, kreatív megoldásokkal pedig még növelhető is."

Hozzátette: "Felmérésünk szerint a Jófogás felhasználói leginkább csiszolással, festéssel, pácolással vagy kárpit áthúzásával, a bátrabbak pedig kicsit bonyolultabban, üvegezéssel, mozaikozással, bőrfestéssel vagy LED világítás beépítésével lehelnek új életet a bútordarabjaikba. Kétharmaduk otthonában ennek megfelelően található is valamilyen általuk felújított, emiatt pedig teljesen egyedi használt bútor."

A portál adatai szerint Magyarországon egyértelműen a szekrények, szekrénysorok és polcok számítanak a legnépszerűbb használt bútortípusnak.

Ettől csak a Somogy és a Zala megyei érdeklődések térnek el: előbbiben a konyhabútorok, utóbbiban pedig a fotelek, kanapék és ülőgarnitúrák számítanak a legkapósabbnak. A fentieken kívül, országos szinten, a top 5 bútorkategóriában még az ágyak/matracok és az asztalok/székek bukkannak fel.

A ritkaságok között több mint 100 éves, intarziás tömörfa sakkasztalt vagy épp 3 millió forintos vételáron hirdetett 19. századi hálószoba bútort is találhatunk. Ha mindehhez a pénztárcánk méretétől függően hozzávesszük, hogy az ingyen elvihető (és sok esetben felújítandó) bútorok is nagy számban elérhetők, egy-egy különleges darab újraálmodásában csak a képzeletünk szabhat határt. A Jófogás ezért október közepétől november végéig felújítási tippekkel és a termékek meghosszabbított élettartamával kapcsolatos közösségimédia-kampányt is indít.