Nyolcvannégy éves korában meghalt Viktor Brjuhanov, a csernobili atomerőművet az 1986-os katasztrófa idején vezető igazgató - közölte az atomerőmű sajtószolgálata.

Viktor Brjuhanov 1970-ben kezdett el dolgozni az erőműnél. Eleinte az építkezést irányította, majd ezután nem sokkal, egészen 1986 áprilisáig ő igazgatta a létesítményt. 

Ma, életének nyolcvanötödik évében meghalt Viktor Brjuhanov, a csernobili atomerőmű első igazgatója. A személyzet és a vállalat vezetése őszinte részvétét fejezi ki családtagjainak és hozzátartozóinak"  - írta közösségi oldalán a sajtószolgálat.

A vádlottak a csernobili balesetet követő bírósági tárgyaláson. Balról: Viktor Brjuhanov üzemigazgató, Anatolij Gyatlov (főmérnök-helyettes, aki felelős volt a 4-es blokkért az atomerőműben, amikor a katasztrófa bekövetkezett), valamint Nyikolaj Fomin főmérnökForrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Igor Kostin

Halálának okát és helyet nem közölték. Ismeretes, hogy a volt erőmű-igazgató Kijevben élt.  Az 1986. április 26-án bekövetkezett atomerőmű-katasztrófát követően leváltották beosztásából. Brjuhanovot és Nyikolaj Fomin főmérnököt 1988 júliusában 10 év börtönbüntetésre ítélték a biztonsági előírások be nem tartása miatt. A volt igazgatót öt év után feltételesen szabadlábra helyezték. A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában történt.

A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd 2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré negyven ország pénzügyi összefogásávalForrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

A robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét.  A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot kitelepítették, köztük Pripjaty lakóit is. Az atomerőmű körül ezt a 30 kilométeres, Fehéroroszországba is átnyúló, nyugati irányban viszont 60 kilométerre is kiterjedő területet tiltott övezetté minősítették.

A felrobbant reaktorblokk 1986. május 14-én. A mentési munkálatokban részt vevők közül sokan halálos dózisú sugárzást szenvedtek elForrás: Szputnyik

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat 2021. április 26-án nyilvánosságra hozott a csernobili katasztrófával kapcsolatos titkos iratokat, köztük Brjuhanov első jelentését a szovjet vezetéshez. Ebben az atomerőmű igazgatója azt írta, hogy a helyzet rendben van Pripjaty városában és a környező területeken, a sugárzás szintje pedig ellenőrzés alatt áll.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófájának eseményeit feldolgozó angol Csernobil című sorozatban Viktor Bruhanovot, az erőmű igazgatóját Con O'Neill színész alakítja.

Con O'Neill színész alakította az igazgatót az utóbbi évek egyik legnagyobb sikert elért tévésorozatábanForrás: Dave Benett/Getty Images for Tara Finney Productions/2019 David M. Benett

A Csernobil című sorozat az utóbbi évek egyik legnagyobb kritikai és közönségsikere lett a televíziós formátumú produkciók között.