Az elmúlt száz évben számos ország gazdasági helyzete változott meg gyökeresen. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat, amelyek kifejezetten gyenge teljesítőképességet hagyva maguk mögött, a pénzügyileg stabil, erős vagy jelentős potenciállal bíró gazdasági állapotba emelkedtek fel. A legfontosabb kérdés azonban, hogy mitől lesz egy ország szegény vagy gazdag, illetve milyen feleadatokat kellett megoldaniuk a különböző államoknak, hogy a világ legtehetősebbjei közé kerüljenek?

Galériás összeállításunkban, a TheRichest segítségével, azoknak az országoknak a listáját vesszük nagyító alá - a teljesség igénye nélkül -, amelyeknek a GDP-je (bruttó nemzeti összterméke) az elmúlt 100 évben ugrásszerűen megnőtt, így a világ legszegényebb nemzetei közül kiemelkedve, ma már a legtehetősebbek között szerepelnek.

A képre kattintva megnyílik a galéria, amiből megtudhatja az országok 2020-as GDP-jét, illetve jelenlegi pénznemét! A kép után további, részletesebb információkat olvashat az országokról.

A képre kattintva megnyílik a galériaForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Robert Schmiegelt/Geisler-Fotopr

Norvégia

Norvégia ma az egyik leggazdagabb skandináv ország, azonban ez nem volt mindig így. A 19. században a lakosok rossz életkörülmények között éltek, illetve főleg halászati és mezőgazdasági területen dolgozva teremtették meg jövedelmüket.A 20. században a kormány úgy döntött, hogy vízerőműipart fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, aminek hatására rengeteg új munkahely vált keletkezett, illetve a GDP is növekedett. Azonban ami örökre megváltoztatta az ország történelmét, az az 1969-ben feltárt olajmező (Ecofisk) volt. Mivel abban az időben ez számított a legnagyobb tengeri olajmezőjének, 1973-ban Norvégia már jelentős termelőként volt jelen az olajválságban, melynek hatására az arab országok a korábbi átlagárakhoz képest négyszeresre növelték az eladási áraikat. Az olaj- és a földgázkincs azonban így is meghozta a norvégok számára a gazdagságot, aminek jele, hogy jelenleg Norvégiának van a világ legnagyobb szuverén nyugdíjalapja, 1300 miliárd dollár feletti értékkel.

Spanyolország

Az eleinte főleg mezőgazdasággal foglalkozó ország az 1930-as években polgárháborús színtér volt. Az 1939-ben hatalomra kerülő Francisco Franco teljhatalmú diktátor által bevezetett intézkedések a gazdaság évtizedes zsugorodásához vezettek. Az import kereskedelem betiltásával az országban súlyos hiányok jelentek meg, ami a pénz értékvesztését eredményezte. 1959 után azonban liberalizálták a gazdaságot, beindult az iparosodás, illetve a turizmus is fellendült. A diktatúra 1975-ben véget ért Spanyolországban, később pedig 1986-ban az ország az Európai Unióhoz is csatlakozott.

Luxemburg

Luxemburg ma a világ egyik leggazdagabb országa, azonban nem könnyű út vezetett idáig. A 19. században a lakosság mintegy 80 százaléka rossz körülmények között élt, illetve kizárólag mezőgazdasággal foglalkozott. Így nem meglepő, hogy ebben az időszakban az emberek nagy része külföldre menekült egy jobb élet reményében. A helyzet akkor változott meg teljesen, amikor jelentős vasérckészletet fedeztek fel az országban.Ennek következtében megkezdődött az acélipar kiépítése és fejlesztése, ami során bányák és gyárak sokasága jelent meg, ezzel munkát biztosítva az embereknek. Luxemburg Európa vezető acélgyártójává vált, illetve az 1960-as években aktívan fejlődött a banki és a gyártással foglalkozó ipara is.

Svájc

Ma az ország a különösen magas életszínvonaláról híres, noha ez nem volt mindig így. Hegyvidéki fekvése miatt az állam nem tudott megfelelő módon fejlődni, így ipara meglehetősem fejletlen volt. A 19. század óta azonban gazdasága folyamatos növekedésnek indult, ami főleg a turizmusnak és a bankszektornak köszönhető. A világháborúk ideje alatt semlegességi politikát folytatott, ami lehetővé tette számára, hogy banki hiteleket és fegyvereket biztosítson más országok számára, így hatalmas mennyiségű bevételre tett szert. Svájc jelentősége a globális pénzügyekben, különböző pénzintézeteinek fontossága napjainkban pedig közmondásos.

Írország

A kilencvenes évek elején Írország egy főre jutó GDP-je csupán 14 ezer dollár volt. Ennek hátterében az állt, hogy ebben az időszakban az emberek rossz körülmények között éltek az alacsony gazdasági növekedés, a magas munkanélküliség és infláció miatt. Azonban 1995 és 2007 között az ír gazdaság bámulatos virágzásnak indult. 1995 és 2000 között a GDP értéke 229 százalékkal megnőtt a külföldi befektetőknek, az Európai Uniós tagságnak és a támogatásoknak köszönhetően. 2008-ban hiába került az ország pénzügyi válságba, a határon túlról érkező beruházásoknak, illetve a megnövekedett fogyasztói kiadásoknak köszönhetően az ország továbbra is vonzó hely az üzletemberek számára.

Dél-Korea

Koreában 1950-ben kitört a koreai háború, ami jelentősen megviselte az országot. Amikor a vérengző időszak véget ért, bevezették az első ötéves tervet, amit 1962-ben végre is hajtottak. Ennek következtében gyors iparosodás indult meg Dél-Koreában. Ebben az időben jött létre a Samsung és az LG, aminek köszönhetően elkezdett ütemesen fejlődni az acél- és az elektronikai ipar, ami a gazdaság magas szintű növekedéséhez vezetett.

Manapság Dél-Korea fejlett nehéziparral, elektronikai iparral rendelkezik, és rendszeresen bizonyul a világ leginnovatívabb országának.

 

Szaúd-Arábia

Az 1932-ben megalapított Szaúd-Arábia a világ egyik legszegényebb országa volt. Ebben az időben az ország nagyban függött a zarándokok, illetve a mezőgazdaságból származó bevételektől, ami szerény és kiszámíthatatlan volt. 1938-ban azonban minden drasztikusan megváltozott, amikor hatalmas mennyiségű olajkészleteket találtak az addig marginális jelentőségű sivatagi államban. 1973-ban pedig az olajárak annyira megemelkedtek, hogy az ország rövid időn belül gazdag lett. Annak ellenére, hogy az árak azóta csökkentek, illetve, hogy Szaúd-Arábiának vissza kellett fizetnie néhány külföldi adósságot, az állampolgárai igencsak jó körülmények között élnek, az állami olajvállalat, az Aramco pedig a világ egyik legnagyobb és egyben legértékesebb cége.