Vlagyimir Putyin szerint is jöhet a 100 dolláros olajár

Russian President Vladimir Putin's working trip to Veliky Novgorod landscape HORIZONTAL
3076730 04/18/2017 April 18, 2017. Russian President Vladimir Putin holds a meeting of the State Council presidium on the national system of consumer rights protection. Aleksey Nikolskyi/Sputnik
Vágólapra másolva!
Elég valószínű, hogy az amerikai típusú WTI kőolaj hordónkénti árfolyama el fogja érni a 100 dolláros szintet, ahogy egyre nő a világ nyersanyagigénye – mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök egy panelbeszélgetésen az Orosz Energiahét rendezvényén. Ezzel Putyin arra az álláspontra helyezkedett, amelyet több elemző már korábban megfogalmazott a 100 dolláros, vagy akár azon túllépő olajárról.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyint arról kérdezték szerdán a CNBC által szervezett, az Orosz Energiahét keretei között megrendezett panelbeszélgetésen, hogy elképzelhetőnek tartja-e az amerikai benchmarknak számító WTI kőolaj hordónkénti 100 dolláros árfolyamát. Putyin úgy válaszolt, hogy ez „nagyon valószínű" – írja az Oilprice.com.

Az orosz elnök azonban kiemelte,

az OPEC és külsős szövetségesei (beleértve Oroszországot is) azt szeretnék, ha az olajpiac ársokkok nélkül tudna stabilizálódni.

Hozzátette, az OPEC+ csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az olajpiac stabilitását.

Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy ne legyenek sokkszerű drágulások az olajpiacon, mert ez egyáltalán nem lenne a szövetség tagjainak érdeke.

A novemberi szállítűsú WTI kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az OPEC+ a múlt héten döntött arról, hogy tartja magát az eredetileg tervezett napi 400 000 hordós olajkitermelés-növeléshez novemberben. A döntés némileg kiábrándító volt a egyes piaci szereplők számára, mivel sok olajimportőr ország kérte a szövetséget, hogy fokozzák a kínálatot, tekintve az olajkereslet erősödését. A keresletnövekedés egyik oka, hogy az Európában és Ázsiában tapasztalható földgázár rekordok sok szereplőt a kőolaj felé tereltek.

Putyin elnök egyébként nincs egyedül a véleményével a 100 dolláros olajár kapcsán.

Több elemző, például a Bank of America szakértői is úgy nyilatkoztak korábban, hogy reális lehet a 100 dolláros szint, ahogy a hideg tél, a magas földgáz árak, valamint a nemzetközi légiközlekedés felnyomja az olajkeresletet, a kínálat pedig nem tudja tartani a lépést.

Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a novemberi szállítású WTI kőolaj hordónkénti árfolyama 81 dollár fölött állt, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj 84 dollár körül mozgott.