Úgy tűnik, hogy igazi fegyverkezési verseny indult a két Korea között. Szöulban a tervek szerint a jövő héten tartják a szokásos, kétévente megrendezett védelmi kiállítását, azonban Észak-Korea váratlanul megelőzte a szomszédját, mert a napokban meglehetősen spontán, de egy annál hatalmasabb fegyverexpót rendezett.

Dr. Jinsoo Cho, a szöuli Hanyang Egyetem professzora és a Koreai Repülési és Űrtudományi Társaság korábbi elnöke szerint Észak-Korea minden bizonnyal célzottan időzítette a védelmi kiállítását erre a hétre, hogy magára vonzza a nemzetközi közönség figyelmét Dél-Korea fegyvereinek bemutatása előtt"

A Szöuli Nemzetközi Repülési és Védelmi Ipari Kiállítást (ADEX) 2009 óta kétévente rendezik meg, szemben a hirtelen bejelentett phenjanival.

Kattintson a képre, hogy lássa a galériát az Észak-Koreában az expón bemutatott fegyverekről!

Kattintson a képre, hogy lássa a phenjani fegyverexpót!Forrás: AFP/Str

Bár az hadikiállítások időzítése megegyezik, viszont a két Korea nagy valószínűséggel mégsem ugyanazokért a vevőkért versenyez. Miközben az ADEX-re a szervezők 45 ország mintegy 300 katonai és védelmi tisztviselőjét várják, addig Kim Dzsongun rendezvényét inkább csak helyi tisztviselők, mintsem a nemzetközi delegációk látogatták. Ez utóbbi nem is meglepő, tekintve, hogy a diktatórikus országban a koronavírus miatt még mindig zárva vannak a határok. A nukleáris programja miatt szankcionált latorállamot az ENSZ nemzetközi szakértői testülete többek között azzal is vádolja, hogy fegyvereket exportál és katonai együttműködést folytat olyan országokkal, mint Szíria és Mianmar.

Kim Dzsongun egy új fejlesztésű ballisztikus rakéta mellett pózolForrás: AFP/Str

A Kim Dzsongunt és családját ábrázoló festményekkel díszített észak-koreai show legalább annyira szól az ország vezetőjének bálványozásáról, mint az új fegyverek bemutatásáról. A továbbfejlesztett ballisztikus rakéták mellett más típusú rakétákat, drónokat és kézi fegyvereket is kiállítottak a vélhetően demonstrációs céllal, és nem konkrét üzletszerzéssel megrendezett kiállításon.