Így fizetnek be a magyarok készpénzt az ATM-eken keresztül

Pénzbefizetős ATM, bankautomata, bankfiók, OTP, illusztráció, ki- és befizető ATM
Budapest, 2018. november 20. Bankautomata (ATM) az OTP Bank új, innovációs fiókjában Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Van olyan bank, amelyiknél a készpénzbefizetések 90 százalékát – több 100 milliárd forint értékben – már ATM-ekkel végzik. Az egyik banknál szinte marginálissá vált a „fiókos" készpénzbefizetés, a másiknál az értékesítőpontok csupán 3 százaléka pénztármentes, azaz más-más lendülettel vágtak bele a vállalatok az új ATM-ek által nyújtott lehetőségek kiaknázásába – derül ki a Világgazdaság bankpiaci körképéből.
Vágólapra másolva!

A K&H-nál például a készpénzbefizetések 90 százalékát – több 100 milliárd forint értékben – már ATM-ekkel végzik, a bank valamennyi, összesen 214 ATM-e alkalmas erre a funkcióra. Ezzel az aránnyal a K&H piacvezető a magyar bankszektorban, fiókjai 87 százaléka pedig már pénztármentesen működik. A VG kérdésére a K&H elárulta, háromszor többe kerül a ki- és befizető ATM-ek telepítése, mint a csak kifizető társaiké.

Az Ersténél a készpénzbefizetési tranzakciók aránya az ATM-ekbe 2021 szeptemberében már 60 százalékos volt, és a világjárvány kitörése óta folyamatosan növekszik. Egyelőre a fiókjaik kevesebb mint 3 százaléka pénztármentes, összességében pedig 400 Erste ATM üzemel, közülük 120 alkalmas befizetésre.

A Raiffeisennél minden fiókban található pénztár, mert bár a készpénzbefizető ATM-ek sokat segítenek az ügyfeleknek, egyelőre az összes pénztári funkciót nem tudják kiváltani – a 102 berendezésük negyede alkalmas befizetésre.

Az UniCredit 192 ATM-et működtet Magyarországon, ezekből 84 használható befizetésre is, 2020-ban az ügyfelek a forintbefizetéseik 15 százalékát intézték ATM-en keresztül.

Bankautomata az OTP Bank Budapesten, az Árkád üzletközpontban működő fiókjában Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az OTP-nél több készüléket üzemeltetnek, mint az említett négy bank összesen: az 1908 ATM-ből 265 alkalmas a befizetésre, jelenleg a tranzakciók mintegy 60 százaléka történik így, havi 80 milliárd forint értékben. Jelenleg 9 készpénzmentes bankfiókot működtet az OTP, ami a teljes hálózat 2,5 százaléka, emellett 130 egységben vezetett be pénztármentes időszakokat bizonyos napszakokban.

A Budapest Banknál is folyamatosan növekszik az ATM-befizetések száma, 2020 júliusában indult a szolgáltatás, és 2021 augusztusáig 230 ezer alkalommal, 40 milliárd forintot fizettek így be az ügyfelek. Jelenleg 121 ATM-et üzemeltet a vállalat, ezek közül 79 képes erre a funkcióra.

Az MKB-nál az idei év augusztusától érhetők el az ATM-en keresztüli befizetések, amelyek folyamatosan és nagy számban terelődnek át az ATM-re a bankfiókból – 70 készülékből 58 esetében lehetséges készpénz elhelyezése.

Azt egyik bank sem árulta el, hogy mennyibe kerülnek az ATM-ek. Az amerikai Lieberman Companies beszámolója szerint egy készülék ára átlagosan 3 és 8 ezer dollár (900 ezer és 2,5 millió forint) között mozoghat, de a legmodernebbekért akár 25 ezer dollárt (7,8 millió forintot) is elkérhetnek.