Itthon nem nagyon kell, ezért exportra kerül a hazai erdők egyik értékes kincse

szarvas,gomba,bor
Frissen szedett szarvasgomba
Vágólapra másolva!
A hazánkban talált, illetve termesztett szarvasgomba többsége továbbra is külföldre kerül, habár úgy tűnik, lassanként itthon is nő az érdeklődés a különlegesség iránt. 
Vágólapra másolva!

Ugyan késő ősszel is előfordul, mostanra már a vége felé jár a nyári szarvasgomba ideje. Nem volt elegendő csapadék, így kevésbé volt jó a gomba főszezonja mondta el Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke az Agrárszektornak. A szakember kiemelte: nagy az igény a nyári szarvasgombára, ő maga is alig tudja kiszolgálni egyik német nagykereskedő partnerét.

A szarvasgomba nagy része külföldre kerül, kereskedelmi hálózatok terítik a piacon, ők szolgálják ki az éttermeket is.


– fűzte hozzá.

A kereslet jelentős volt ebben az esztendőben is. Vrancsik Tibor szerint nyáron a vendéglátók is nagyobb mennyiséget vásárolnak fel, ugyanakkor az minimális, amit a hazai vendéglátás éves szinten felvesz.

"Sokan azt mondják, hogy nagyon drága, de gondoljunk csak bele, hogy borsból vagy bármelyik más fűszerből mennyibe kerülne egy kilogramm. Persze a magánvásárlók zöme a valamivel tehetősebb rétegbe tartozik, de egyre gyakrabban előfordul már az is, hogy a hétköznapi, normál jövedelemmel rendelkező emberek is visznek haza szarvasgombát a konyhára" – emelte ki Vrancsik Tibor, aki a Dunántúlon foglalkozik többek között nyári szarvasgomba gyűjtésével.

Frissen szedett szarvasgomba Forrás: Shutterstock.com / grafvision

Széles skálán mozog a nyári szarvasgomba felvásárlási ára, a szezon eleje és vége között tízszeres is lehet a különbség.

Míg a szezon elején körülbelül 10 ezer forintot fizetnek kilójáért, addig szezon végén 100 ezer forint körül alakul a felvásárlási ár.

Az országos egyesület elnöke szerint nem csak az előbbi árak vonzók sokak szemében, hanem az elérhető támogatási lehetőségek is többeket szarvasgomba-termesztésre sarkalltak az utóbbi időben. Az erdősítési programnak köszönhetően dinamikus változások vannak ezen a területen.

Ulrich József egymaga 28 hektár szarvasgombás erdőt telepített tavaly. A teljes telepítés költségeire elég a pályázaton elnyerhető pénz, az első kifizetés pedig a telepítést követő évben történik meg. Tizenkét évig jár támogatás, ám a nyolcadik évtől már a szarvasgomba is megmutatja magát.

Európai viszonylatban jelentős gombahatalom vagyunk, sok-sok tonna magyar szarvasgomba végzi például az olasz piacon.

A jogszabályi előírás szerint május 15-től december 31-ig gyűjthető a nyári szarvasgomba. Októbertől már csak kis mennyiségben megtalálható, minőségben viszont az őszi példányok aromásabbak, mint a nyári eleji társaik. Novembertől a téli szarvasgomba szezonja is elkezdődik.