Az afrikai filmipar virágzik és több millió munkahelyet teremthet, ha teljes mértékben kiaknázzák a lehetőségeit - közölte az ENSZ. Meglepő adat, de bizony nem Hollywoodban gyártják a legtöbb filmet, hanem az indiai „Bollywoodban". Ezt követően pedig, az évenkénti produkciók számát tekintve Nigéria áll a dobogó második helyén. 

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO jelentése szerint körülbelül ötmillió ember dolgozik az afrikai filmiparban, ami jelenleg 5 milliárd dollárral (1558 milliárd forint) járul hozzá a kontinens GDP -jéhez.

Az afrikai filmipar felemelkedése a kontinens gyarmati időszakára vezethető vissza, sokáig azonban áthatották a sztereotípiák, és a kontinenst pusztán a nyugati mozik „egzotikus" háttereként használták fel. Az 1960-as években számos afrikai ország nyerte el a függetlenségét, és ez a filmiparban is jelentős változásokat hozott. Különösen igaz ez az egykori francia gyarmatokra, amelyek akkoriban a francia kormánytól komoly technikai és pénzügyi támogatást kaptak.

Napjainkban a média- és szórakoztatóipar sok afrikai országban átlag feletti növekedést tudhat magáénak.Az urbanizáció, a fiatalok nagy aránya valamint a terjeszkedő és feltörekvő középosztály az iparág sikerének legfőbb hajtóereje. Az egyre növekvő filmgyártás, amelyet a megnövekedett beruházások és a cenzúra eltörlése is ösztönöz, további lendületet ad az amúgy is virágzó szektornak.

Nigéria Hollywoodja, Nollywood az élen

Az évente 2500 filmet produkáló nigériai filmipar a legnagyobb és legnépszerűbb az afrikai kontinensen. A nigériai média- és szórakoztatóipar, azaz „Nollywood", 1992 -ben jött létre, és jelenleg a világ második legtermékenyebb filmiparának számít.Az ipar számos nagyobb termelési központban található, mint Lagos, Onitsa, Enugu, Asaba és Abuja. Nollywood értékét 2016-ban már 3,6 milliárd dollárra (1122 milliárd forint) értékelték, és 2021-re 6,4 milliárd dollárra (1994 milliárd forint) becsülik.

Kattintson a galériára, hogy lássa a képeket az afrikai filmek világáról! 

Kattintson a képre, hogy betekintsen a kontinens filmiparába!Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A számok ellenére az UNESCO szerint az iparágban még rengeteg potenciál van, amelyek nagyrészt kiaknázatlanok.Ez abból is fakad, hogy Afrikában kevesebb képernyő jut egy főre, mint bármely más kontinensen, valamint a filmkalózkodás is meglehetősen elterjedt. Ráadásul a szólásszabadság hiánya még mindig több országban gátolja a kreatív munkát. A jelentés arra is kitért, hogy az 54-ből csak 19 afrikai ország kínál pénzügyi támogatást a filmkészítőknek, pedig a kibővült filmipar virágzó munkaerőpiacot is jelenthet.

A filmipar beruházásai segíthetik a gazdasági fejlődést

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyilatkozatában a nemzetközi együttműködés megerősítését szorgalmazta, hogy minden ország, különösen a fejlődő országok, lehetővé tegyék a kulturális és kreatív iparágak fejlesztését, amelyek életképesek és versenyképesek mind nemzeti, mind nemzetközi szinten. A filmek közjavak, amelyek állami támogatást és beruházásokat igényelnek"

- mondta.

Az UNESCO jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy amennyiben a fenti kihívásokat teljesítik, úgy az ágazat a jövőben több mint 20 millió munkahelyet teremthet, és 20 milliárd dollárral (6232 forint) járulhat hozzá a kontinens együttes GDP-jéhez.