Szenzációs gyémántleletek kerültek elő egy híres bányából

Vágólapra másolva!
Nagy szenzációt jelent, hogy a Gem Diamonds brit székhelyű globális gyémántbányászati vállalkozás két II-es típusú fehér gyémántra bukkant a legendás letšengi bányájában, Lesothóban. A részletekről a mining.com szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

Az egyik egy 245 karátos, a másik pedig egy 102 karátos II-es típusú fehér gyémánt - nyilatkozta a vállalat szóvivője.

A valaha kitermelt 20 legnagyobb fehér drágakő-minőségű gyémántból öt köthető a 2006-ban a Gem Diamonds tulajdonába került letšengi bányához,

amely ennek köszönhetően a világ legmagasabb dollár/karát értékű gyémántbányájává vált. Az átlagosan 3100 méteres tengerszint feletti magasságával ez egyben a világ egyik legmagasabban fekvő gyémántbányája is.

A 245 karátos fehér gyémánt Forrás: Gem Diamonds

A vállalat nemrégiben úgy döntött, hogy kizárólag Letšengre összpontosítja termelési erőfeszítéseit, és mindössze 4 millió dollárért eladta botswanai leányvállalatát az Okwa Diamondnak.

A gyémántpiac a világjárvány csúcspontján lefékeződött, ami növelte az aggodalmakat, hogy a túlkínálat évekig árthat az ágazatnak.

A köveket csiszoló, fényesítő és velük kereskedő közvetítők növekvő felvásárlásai azonban szinte teljesen felszívták a bányászok készleteit, még akkor is, amikor az orosz Alrosa és legközelebbi versenytársa, a De Beers megemelte az árakat.

A 102 karátos fehér gyémánt Forrás: Gem Diamonds

"A nyersgyémánt-készletek a bányászati cégeknél minimális szinten vannak, mivel a kínálat strukturálisan csökkent, de az ékszerészek kereslete az összes kulcsfontosságú piacon továbbra is jelentős" - figyelmeztetett az Alrosa a múlt héten.

Az egyik legnagyobb orosz bank, a VTB Group befektetési ágának becslése szerint a globális nyersgyémánt-kibocsátás 2020-ban 19 százalékkal, 112 millió karátra esett. Várakozása szerint a 2021-es termelés alig változik majd, mivel a Rio Tinto Argyle bányájának kimerülése ellensúlyozza a világ két legnagyobb gyémánttermelőjének eddigi termelésnövekedését.