Európa legnagyobb szuperszámítógépét fejlesztik Magyarországon

kápolna, lenovo, szuperszámítógép
Ilyen gyönyörű helyen ilyen szuperszámítógép... Nem olyan, mint egy sci-fi?
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az OTP Bank - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, Balatonfüreden az Infotér konferencia nulladik napján tartott előadásán.
Vágólapra másolva!

A megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg, amely egyebek mellett

a telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár a teljes banki folyamatot is.

A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban - tette hozzá.

Mint mondta,

a szuperszámítógép jelenleg a világ egyik legfejlettebb, kifejezetten mesterséges intelligencia feladatokra kifejlesztett eszköze, amely a jövő év közepéig két magyarországi helyszínen kezdi meg működését.

Hozzátette: a számítógép kínálta lehetőségeket többek között állami szereplők, egyetemek valamint a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé kívánják tenni.

Palkovics László beszélt arról is, hogy az adatokat nem szabad veszni hagyni, azokat kezelni kell. Az adatpolitika magában foglalja az adatvédelem mellett a közadatok és a magánadatok rendszerét is - mondta.

Illusztráció Forrás: Lucia Meler - www.luciameler.com/Lucia Meler

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos jelentős lépésekről szólva elmondta, hogy 2018-ban létrehozták a mesterséges intelligencia koalíciót,

2019-ben elfogadták a mesterséges intelligencia stratégiát.

Mint mondta, a mesterséges intelligencia értéklánc-elemei a Nemzeti Adatgazdaság Tudásközpont, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriuma és a Mesterséges Intelligencia Innovációs Központ.

Az a cél, hogy a magyar lakosság egy százalékát kiképezzék a mesterséges intelligenciában való jártasságra. Ehhez videóalkalmazások valamint oktatóvideók készülnek - hangsúlyozta.

A közelmúltban a Közszolgálati Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gondozásában világot látott Mérők mérője című könyv első kötetéről szólva azt mondta, érdekes olvasmány, hiszen bemutatja a különböző módszertan alapján elkészített adatgyűjtések között tapasztalható eltérések problémakörét, vagyis azt, hogy a mérési eszközök különbsége milyen módon hat a kapott eredményre.