Történelmi léptékű iskolafejlesztési programot valósít meg a magyar kormány, az ország különböző pontjain mintegy 300 milliárd forintot fordít oktatási intézmények megújítására - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Keszthelyen, egy iskola felújításáról tartott sajtótájékoztatón.

A Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolát mintegy 9 milliárd forint értékben fejlesztik. A tervekhez, valamint a műszaki előkészítő feladatok elvégzéséhez csaknem 2,3 milliárd forint támogatást biztosított a kormány - közölte Schanda Tamás.
A támogatásból részben korszerűsítik az oktatási intézmény épületét, eszközparkját.

Emellett megvásárolták a szomszédos területen található műemlék Reischl-sörházat, így lehetőség lesz multifunkcionális sportcsarnok és uszoda építésére, valamint közösségi terek kialakítására is. Az államtitkár felidézte, az iskola alapkövét 1872-ben tették le.

Az intézményt a kommunisták 1948-ban államosították, és csak a rendszerváltás után, 2004-ben kerülhetett vissza az egyházhoz.

Udvardy György veszprémi érsek kiemelte: a kormányzat, az önkormányzat, az egyház és a régió szereplőinek együttműködésével reális igények megvalósítása kezdődhet el Keszthelyen.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, az intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. október 19-én. Mellette Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2), Udvardy György veszprémi érsek (b3), Nagy Bálint polgármester (j2) és Őry Gábor iskolaigazgató (j).Forrás: MTI/Varga György

Olyan épületegyüttest szeretnének kialakítani, amely "a teremtett világ védelmét szem előtt tartva", a városban és a környéken élők számára is magas színvonalú infrastrukturális feltételeket biztosít - fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy a multifunkcionális sportcsarnokot és a megújuló közösségi tereket a város közössége előtt is megnyitják; az uszodakomplexum a térségben élő 4 ezer gyermek fogadására ad lehetőséget, tanítási idő kívül pedig a város és a régió sportegyesületei is igénybe vehetik; a csarnok multifunkcionális kialakítása lehetővé teszi zenei és kulturális programok megtartását, városi események megrendezését.

A multifunkcionális sportcsarnok a város lakossága, valamint sport- és civil szervezetek számára is lehetőségeket nyújt - hangsúlyozta Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere.
Manninger Jenő (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: Keszthelynek szüksége van arra, hogy az oktatási intézmények fejlődjenek, a beruházás pedig tovább gazdagítja a városközpontot.