A Tesco megnyitotta első pénztárgépek és termékszkennelők nélküli áruházát London központjában. A részletekről a BBC adott hírt.

Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedője közölte, hogy a High Holbornban található áruházukat úgy alakították át, hogy a vásárlók termékszkennelés és pénztár használata nélkül vásárolhassanak és fizethessenek.

A GetGo néven ismert új formátum az Amazon által megnyitott hasonló üzletek mintáját követi.
A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a Tesco.com alkalmazással rendelkező vásárlók kiválaszthatják a szükséges élelmiszereket, és azokkal rögtön ki is sétálhatnak az üzletből.

A Tesco képviselőjének elmondása alapján kamerák és súlyérzékelők állapítják meg, hogy a vásárlók mit vettek el a polcokról, hűtőkből, majd az áruházból való távozáskor közvetlenül az alkalmazáson keresztül számlázzák ki nekik a termékeket.

A technológiát az izraeli Trigo tech start-up cég biztosítja, amely hasonló partnerséget kötött németországi és hollandiai szupermarketekkel is.A Tesco néhány alkalmazottja korábban már tesztelhette a rendszert a cég Welwyn Garden Cityben található központjában lévő üzletében, de ez az első alkalom, hogy a rendszer a vásárlók számára is elérhetővé vált.

A Tesco megnyitotta első, pénztárak és termékszkennelők nélküli áruházát Nagy-BritanniábanForrás: AFP/Adrian Dennis

Kevin Tindall, a Tesco Convenience ügyvezető igazgatója elmondta: Legújabb innovációnk zökkenőmentes vásárlást kínál, segítve a vevőket abban, hogy még több időt takaríthassanak meg. Ez egyelőre csak egyetlen üzletben zajló próbaüzem, de kíváncsian várjuk, hogy vásárlóink hogyan reagálnak rá.A Tesco azonban nem az egyetlen szupermarket, amely ezzel a metódussal kísérletezik az Egyesült Királyságban.

Az Amazon Fresh-nek már három ilyen "egyszerűen csak kisétálok" boltja van Londonban, miután 2018-ban első körben az amerikai Seattle városában bevezette ezt a technológiát.

A Tesco Clubcard programjának már 6,6 millió felhasználója van, így a kiskereskedő "jóval megelőzi a korát", amikor arról van szó, hogy a vevők vásárlási szokásaikra vonatkozó információkat felhasználva személyre szabott élményt nyújthassanak a számukra.

A szupermarket a világjárvány idején az online vásárlásra való átállásból is profitált.
A legfrissebb adatok szerint a Tesco bevételei 5,9 százalékkal, 30,4 milliárd fontra ugrottak az augusztussal zárult féléves időszakban a tavalyi évhez képest.