Nyolc év tervezés és dollármilliárdok után 2021. október 1-én megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai. A Közel-Kelet első világkiállítására a szervezők 25 millió látogatót várnak szerte a világból, mintegy fél éven át. A koronavírus-járvány miatt tavaly helyett idén került sor az extravagáns expóra, amelyen közel 200 kiállító ország különleges pavilonjaival és benne fantasztikus találmányokkal, installációkkal bűvöli el a világot.

A dubaji 1851 óta a 35. világkiállítás, és az első, amelyet a közel-keleti térségben rendeznek meg. 438 hektáron 192 ország mutatkozik be, izgalmasabbnál izgalmasabb építészeti megoldásokkal és bennük különleges kincsekkel, találmányokkal.

A magyar pavilon központi témája a víz. Az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épület Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, és tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

A képen a Magyar Pavilon látható előtte a hazai delegációval. A világkiállítás egyik nagy szenzációja a Magyar Pavilon, amely a tíz éve meghalt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének szellemiségét tükrözi. Az épület, amelyet Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezett, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll.Forrás: Hungary at Expo 2020/Facebook

Az egyik leghatalmasabb és valószínűleg a legfigyelemfelkeltőbb pavilon Szaúd-Arábiáé. A közel 13 ezer négyzetméteres összterületű konstrukció homlokzatának nagy részét tükrök borítják, míg belül számos műalkotás látható, köztük egy 30 méter átmérőjű földgömb interaktív padlóval.

Galériánkban nem csak a szaúdi pavilon látható! Kattintson a képre!

Szaud-Arábia pavilonja. Kattintson a képre, hogy láthassa más kiállító országok különleges épületeit!Forrás: AFP/Karim Sahib

 A március végéig látogatható Dubaji Világkiállítás célja, hogy a globális innováció motorja legyen, amely egyszerre inspirál és katalizátorként szolgál a kreatív megoldásokhoz. Az Expo témája a „Connecting Minds, Creating the Future" azaz „Összekötni az elméket, és megteremteni a jövőt" . A szervezők reményei szerint az itt létrejövő nemzetközi hálózat, együttműködések és fejlesztések segítségével világszerte javíthatják az emberek életszínvonalát.