Elon Musk már ma is a világ leggazdagabb embere, de egy amerikai nagybank elemzője szerint ez még korántsem a vége. A Tesla alapítójának személyes vagyonát ugyanis a csillagokba repítheti az űrcége, a SpaceX. Musk vagyona végül elérheti akár az 1000 milliárd dollárt.

Napjainkban Elon Musk, a Tesla alapítója a világ leggazdagabb embere. A Bloomberg adatbázisa szerint Musk személyes nettó vagyona 241,4 milliárd dollár volt október 19-én, köszönhetően annak, hogy a Tesla részvényárfolyama hatalmas szárnyalást mutatott az elmúlt hónapokban.

Mindazonáltal a Morgan Stanley egy elemzője úgy látja, mindez semmi ahhoz képest, amekkora Musk vagyona lehet, ha a SpaceX nevű űrcége sikeres lesz. A SpaceX ugyanis az űrszektor számos területén terjeszkedik, az űrhajógyártástól a kilövésen át az infrastruktúra fejlesztéséig.

Ahogy pedig az űriparban működő magáncégek egyre sikeresebbek, Musk vagyona végül elérheti az 1000 milliárd dolláros szintet is – mondja Adam Jonas, az amerikai befektetési bank szakértője.

Elon Musk személyes vagyonát is kilőheti a csillagokba a SpaceX sikereForrás: AFP/David Mcnew

A SpaceX jelenleg Musk vagyonának kevesebb mint 17 százalékát adja. A cég egyébként magánkézben van, vagyis nincsenek tőzsdén kereskedett részvényei, de a vállalat becsült értéke 100 milliárd dollár. Jonas pedig úgy számol, hogy a SpaceX értéke könnyedén elérheti a 200 milliárd dollárt is a jövőben.

Musk először 2021 januárjában taszította le Jeff Bezost, az Amazon alapítóját a világ leggazdagabb emberének trónjáról. Bezos vagyona október 19-én 198,9 milliárd dollár volt, amivel a második helyen állt a globális ranglistán.