Ördögi körbe kerülhet a globális kereskedelem a beszállítói láncok akadozása miatt. A kiskereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok ugyanis világszerte pánikvásárlásba kezdtek, és igyekeznek jó előre leadni a rendeléseiket. Ez azonban az elemzők szerint csak még tovább ronthat az amúgy is nagyon nehéz helyzeten.

Manapság az látszik, hogy mivel a készletek feltöltései akadoznak, a kiskereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok világszerte igyekeznek bebiztosítani magukat, és pánikszerű vásárlásba kezdtek. Ez azt jelenti, hogy a szükségesnél többet rendelnek, ami még tovább ronthatja a helyzetet a globális beszállítói láncokban – mondta a CNBC-nek Jonathan Savoir, az ellátási láncokkal foglalkozó technológiai cég, a Quincus vezérigazgatója.

A probléma alapja az, hogy a beszállítói láncok világszerte súlyosan akadoznak, köszönhetően például a konténerhiánynak, az áradásoknak vagy a koronavírus-járvány miatti lezárásoknak. Ráadásul a világgazdaság járvány utáni újranyitása az egekbe repítette a globális keresleteket, amivel a kínálat nem tudta tartani a tempót.

Mindeközben a Kínában és Európában tapasztalható energiaválság szintén visszafogja a szállítmányozást, tovább nehezítve a beszállítói láncok talpra állását.

Savoir ezzel együtt úgy látja, a cégek túlrendelései csak további nyomást helyeznek a kínálati kapacitásokra, és ezzel egy úgynevezett „ostorcsapás hatást" válthatnak ki. Ez a fogalom azt a jelenséget írja le, amikor a kiskereskedelmi kereslet egy csekély változása is fokozatosan jelentős hatást vált ki a nagykereskedelemben, az elosztói hálózatokban, valamint a gyártói oldalon. Savoir szerint a leginkább érintett terület a nyersanyagpiac kínálati oldala lehet.

Mindez pedig végső soron teljesen eltorzíthatja a keresleti várakozásokat, a beszállítók és gyártók pedig egyre nehezebben tudnak eleget tenni a rendeléseknek.

A Quincus vezetője azonban nincs egyedül a véleményével. Az RBC Wealth Management vagyonkezelő elemzői hasonló folyamatra figyelmeztettek egy október 15-én kiadott jegyzetükben. A szakértők szerint a helyzet elég világos. Mivel a vásárló vállalatok pontosan látják a problémát, ezért jó előre bőséges rendelést adnak le nyersanyagokra és késztermékekre. Ezzel azonban fokozzák a nyomást a kínálati oldalon, vagyis „még hosszabb sorok" alakulnak ki az ellátási láncban. Vagyis végső soron egy ördögi kört láthatunk.

A karácsonyi ünnepi szezon közeledtével pedig a beszállítói láncok akadozása egyre súlyosabb gondot jelent. Miként arról az Origo is beszámolt, Nagy-Britanniában már azt vizsgálják, milyen esszenciális elemek hiányozhatnak idén a britek karácsonyából.