Ezek a cégek kötik össze a világot

technológiai szektor, eladások, rendezvények zuhanás
Bebizonyosodott, hogy az 5G megkerülhetetlen lesz a jövőben.
Vágólapra másolva!
Ma már alapvetőnek tekintjük a világ legtávolabbi pontjai közti telekommunikációs összeköttetést, de sokszor elfelejtjük, hogy a kapcsolat infrastruktúrája mögött hatalmas vállalatok állnak. Megnéztük, melyik a világ 8 legértékesebb telekommunikációs cége.
Vágólapra másolva!

Noha a svéd telekommunikációs szolgáltató Ericsson a harmadik negyedévben bevételcsökkenésről számolt be, elsősorban az ellátási láncok akadozásai miatt, a vállalat a múlt hónapban mégsem panaszkodhatott. A 650 millió dolláros nettó profitja mellé ugyanis nyélbe ütött egy milliárd dolláros üzletet az AT&T és a Verizon amerikai telekomóriásokkal az 5G-hálózatokhoz tartozó eszközök beszerzésével kapcsolatban.

Mindazonáltal a híres svéd cég márkaértéke még így is szinte eltörpül az amerikai, kínai vagy finn versenytársaihoz képest.

Miként a Statista ábráján látható, az Ericsson márkaértéke durván 3 milliárd dollár volt 2021 februárjában, ami mindössze harmada volt a legfontosabb európai versenytársának számító Nokia 9,4 milliárd dolláros értékének.

Infographic: The Companies Connecting the World | Statista You will find more infographics at Statista

Az pedig talán senkit nem lep meg, hogy a globális lista élén a kínai Huawei áll, mégpedig hatalmas fölénnyel. A Huawei márkaértéke ugyanis 55,4 milliárd dollár volt, míg a második helyen álló amerikai Cisco értéke „csupán" 20,1 milliárd dollár.

Érdekesség viszont, hogy a 8 legértékesebb telekom-óriás között mindössze két olyan cég volt, amely növelni tudta a márkaértékét a megelőző évhez képest.

A már említett Ericsson értéke 4,1 százalékkal, míg a nyolcadik helyre befutó amerikai Juniper értéke 14,0 százalékkal emelkedett. A legnagyobb csökkenést egyébként a szintén amerikai Qualcomm szenvedte el, 18,8 százalékkal.

A telekommunikációs eszközöket gyártó cégek számára

a következő nagy lépés egyértelműen az 5G hálózatok globális elterjedése lesz a magánszemélyek és a vállalatok körében egyaránt.

Ezen a területen egyelőre a Huawei globális éllovasnak számít. Az 5G-vel összefüggő szabadalmak 15 százaléka van ugyanis a kínai óriás tulajdonában. A céget a Samsung, a Nokia, valamint a Qualcomm követi a sorban.