Lenyűgöző gázkészleteket termelnének ki a világ legritkább drágakövének országában

földgáz, natural gas, 
 
 Aerial,View,Oil,And,Gas,Tanker,Cargo,Ship,Offshore,At container,big,fuel,harbor,ship,shipping,vessel,cargo,petroleum,e
Aerial view oil and gas tanker cargo ship offshore at the port at night, Industry refinery fuel chemical import export business logistic and transportation.
Vágólapra másolva!
Tanzánia partjainál az elmúlt évtizedben jelentős gázfelfedezések történtek, amelyeket kiaknázva az állam akár Kelet-Afrika potenciális gáznagyhatalmává is válhat. A lenyűgöző gázkészletek felszínre hozásához ugyanakkor hatalmas beruházás is szükséges, ami úgy tűnik, hogy hamarosan meg is valósulhat az ambíciózus elnöknő által vezetett országban.
Vágólapra másolva!

Tanzánia nemrégiben beiktatott új elnöke, Samia Suluhu Hassan felgyorsította az erőfeszítéseket, hogy az ország mielőbb csatlakozhasson a nagy cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőrök sorába. Az olajcégekkel folytatott tárgyalások még 2019-ben akadtak el, most azonban az elnöknő újraindította őket azzal a céllal, hogy a fejlesztések már 2023-ban elkezdődhessenek.

Az új tanzániai vezetés már áprilisban jelezte, hogy szeretnék újraéleszteni a 30 milliárd dollár (9 ezer 371 milliárd forint) értékű LNG-fejlesztést egy Lindi nevű tengerparti városban, ahol a Shell és az Equinor energetikai nagyvállalatok két külön projektet vezetnek.

Az LNG-projekt hosszú távon jelentős előnyökkel járna a helyi gazdaság számára, mind az állami bevételek növekedése, mind pedig a bővülő foglalkoztatás, valamint a gázhoz való hozzájárulás révén. Ráadásul Tanzánia elhelyezkedése kiváló ahhoz, hogy kiszolgálja földgázzal, illetve az abból előállított LNG-vel az európai és az ázsiai piacokat is.

Tanzánia Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén található, legnagyobb városa a képen látható Dar es-Salaam Forrás: Shutterstock

A gáz kitermeléséhez viszont a megfelelő infrastruktúra megépítésére van szükség, amely hatalmas beruházással jár, és megköveteli a nemzetközi befektetők jelentős tőkebefektetéseit.

A norvégiai Equinor cég és a Shell az évek során kiterjedt műszaki tanulmányokat végzett, és a becsléseik szerint az építkezés körülbelül 4-5 évig tartana, cserébe viszont az indítást követően a termelés körülbelül 30 évig folyamatos lenne.

Egy tankerhajó Dar es Salaam partjainál Forrás: Shutterstock

A várhatóan a Shell vezetésével zajló 30 milliárd dollár értékű cseppfolyósított földgáz (LNG) projekt előreláthatólag 2028-ig készülne el.

A cseppfolyósító üzem az ország déli részén, Lindiben létesülne és oda jutattnák el a gázt a környező mezőkről.

A gáz kitermeléséhez a megfelelő infrastruktúra kiépítésére van szükség Forrás: Getty Images/2017 Anadolu Agency

A tárgyalások még nem zárultak le, mindenesetre a beruházáshoz szükséges összeg nagyságát érzékeltetendő, a 30 milliárd dollár az ország GDP-jének közel 50 százalékával egyenértékű.

Tanzánia egyébként többek között arról híres, hogy a világon egyedül itt, a Kilimandzsáró környékén található a tanzanit, ami így a világ legritkább ásványának számít.