Az Egyesült Királyság legnagyobb, tenger gyümölcseinek feldolgozója azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Atlanti-óceán északkeleti részéből származó halak beszerzését, ha a part menti államok - köztük az Egyesült Királyság és az EU országai - nem jutnak megfelelő megállapodásra a populációk kezeléséről még ebben a hónapban. A részletekről a The Guardian számolt be.

A Young's Seafood csatlakozott a Tesco, a Co-op, a Princes, az Aldi, az Asda, a Waitrose, a Marks & Spencer és más kiskereskedők és beszállítók csapatához. Ezek a cégek sürgős intézkedéseket követelnek a brit miniszterektől a makréla-, hering- és kék tőkehalállományok fenntarthatóbb feldolgozása érdekében.Az Atlanti-óceán északkeleti részén halászó államok már több mint egy évtizede nem tudnak a tudósok által meghatározott fenntartható határértékeknek megfelelő kvótákban megállapodni. Ennek eredménye mindhárom populáció (makréla, hering és kék puha tőkehal) csökkenése. A fogások 2015 óta összességében 4,8 millió tonnával haladták meg a fenntartható határértékeket.

A képen a makréla halfajtaForrás: AFP/SPL

A Young's Seafood szerint a part menti államok, köztük Norvégia, Izland, Oroszország és a Feröer-szigetek között a fogási kvótákról folyó viták "veszélyeztetik" az értékes halállományok egészségét, és "arra késztetik a vállalkozásokat, hogy felemeljék szavukat" a kérdésben.

A vállalat levélben fordult a makrélát halászó országokhoz, amelyek ezen a héten találkoznak Londonban, hogy megállapodjanak a három populáció közös állománygazdálkodásáról, és sürgette őket, hogy "tegyék félre a nemzeti érdekeiket", és állapodjanak meg a fenntartható intézkedésekben. A levél a tudományos szakvélemények követésére, hosszú távú gazdálkodási tervek elfogadására és vitarendezési mechanizmusok alkalmazására szólította fel a tárgyalóasztalhoz ülő feleket.

"A Young's Seafood úgy véli, hogy a kvóták egyoldalú megállapítása elfogadhatatlan veszélyt jelent a közös állományú halászatra, az érintett part menti államoknak támogatniuk kell az ICES [Nemzetközi Tengerkutatási Tanács] szakvéleményével összhangban lévő, a teljes kifogható mennyiségre vonatkozó megállapodás megkötését, és törekedniük kell egy hosszú távú, tudományos alapokon nyugvó gazdálkodási megállapodásra" - áll a vállalat közleményében.

A képen heringek láthatóakForrás: Vincent Desjardins

A vállalat alapító tagja az Észak-atlanti nyílt tengeri fajok érdekvédelmi csoportnak (NAPA), amely 50 kiskereskedő és beszállító közel 250 milliárd eurós vásárlóerőt képviselő koalíciója.

Csak ebben az évben az Atlanti-óceán északkeleti részén a makrélára, az atlanti-skandináv heringre és a kék puha tőkehalra vonatkozó kvótákat 41 százalékkal, 35 százalékkal, illetve 25 százalékkal a tudományosan javasolt határértékek fölött állapították meg.

Az éghajlati válság hatására a halállományok eloszlása eltolódott, emiatt minden ország saját önös érdekei szerint egyoldalúan határozta meg a kvótákat.