Az 1970-es évek eleje óta nem látott kínálati hiánytól szenvednek a brit gyárak. A szigetország feldolgozóipari szereplői pedig egyre jobban aggódnak az emelkedő költségek és a kulcsfontosságú nyersanyagok kiesése miatt.

Egy friss felmérés szerint a brit feldolgozóipar vállalatainak majdnem kétharmada számít arra, hogy a beszállítói láncok akadozása olyan hiányt idéz elő, amely csökkentheti a kibocsátást a következő három hónapban – írja a The Guardian a Confederation of British Industry (CBI) kutatási eredményei alapján.

Ilyen magas arányra 1975 januárja óta nem volt példa. Akkor a második világháború óta nem látott csúcsra emelkedett az infláció, és súlyos gazdasági nehézségek fenyegették nemcsak Nagy-Britanniát, de a világgazdaság számos más országát is.

A vállalatok a beszállítói láncok akadozása mellett a munkaerőhiányra is felhívták a figyelmet, ami ugyancsak visszafoghatja a gyárak termelői kapacitását – derül ki a 263 vállalat bevonásával készült felmérésből. Öt cégből kettő aggódik a képzett munkaerő hiányával kapcsolatban, ami 1974 júliusa óta a legmagasabb aránynak számít a válaszadók körében.

Egyre jobban félnek a hiánytól a brit gyárakForrás: AFP/Paul Ellis

A cégek emellett arról számoltak be, hogy az átlagos költségeik az októberig tartó három hónapban a júliusi szintekhez hasonlóan emelkedtek. Ez azért súlyos, mert akkor a költségnövekedés 1980 óta nem látott magasságba emelkedett.

Ráadásul a megkérdezettek arra számítanak, hogy a gyors költségnövekedések tartósan nyomást helyeznek majd az árakra. Mindeközben, részben az energiaárak növekedése miatt, a Bank of England úgy számolt, hogy a brit infláció 4 százalékon tetőzhet az idei télen, és akár jövő nyárig is a szokásosnál magasabb szinten maradhat.