Az orosz nemzetközi tartalékokban ismét nőtt az arany aránya a múlt hónapban, és a központi bank aranykészletei már majdnem elérik a 2300 tonnás szintet.

Az elmúlt hónapban 0,14 százalékkal nőtt az aranytartalék mérete az orosz nemzetközi tartalékokban, elérve a 73,9 millió unciás szintet. Ez egész pontosan 2298,547 tonnát jelentett október első napjáig – írja az RT.com az orosz központi bank jelentése alapján.

A számokból az látszik, hogy az orosz jegybank 3,1 tonnával növelte az aranytartalékait szeptemberben. A múlt havi vásárlás azt követően jött, hogy júliusban az orosz jegybank 100.000 unciával (3,1 tonna) növelte a készleteit – 2020 áprilisa óta először. A múlt hónapban az arany 20,95 százalékos arányt képviselt az orosz nemzetközi tartalékokban.

Az orosz jegybank tovább növelte a tartalékaitForrás: Shutterstock

A teljes tartalékállományban az arany mellett helyet kapnak még részvények, devizák, valamint Különleges Lehívási Jogok (SDR), mely utóbbi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) speciális fizetőeszköze.

A tartalékok egyébként 2019 júniusában haladták meg a szabályozó által célként megállapított 500 milliárd dolláros értéket, majd ezt követően tartósan e fölött maradtak a nemesfém-tartalékok.

2020-ban az orosz tartalékok több mint 40 milliárd dollárral bővültek, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány az orosz gazdaságot is keményen érintette, a kormány pedig növelte a kiadásait, hogy támogassa a vállalkozásokat és a háztartásokat.

Oroszország a világ ötödik legnagyobb nemzetközi tartalékával rendelkezik. A tartalék összértéke szeptember 1-jén több mint 618 milliárd dollár volt.