Veszedelmes terroristákat és bűnözőket segítettek a legnagyobb bankok

goldman sachs székház
NEW YORK, NY - JANUARY 16: Goldman Sachs Manhattan headquarters are viewed on January 16, 2015 in New York City. As revenue from its trading and investment banking slid, Goldman Sachs Group Inc. reported a 7 percent drop in fourth-quarter profit. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Banki és törvényi szabályozások ide vagy oda, elképesztő összegeket, gyanús pénzeket folyattak át bűnözők különböző bankokon az elmúlt évtizedekben, vagy éppen a bank okozott komoly károkat bizonyos átláthatósági szabályok be nem tartásával. Összeállítást készítettünk a legmegdöbbentőbb esetekről.
Vágólapra másolva!

Honnan ered a "pénzmosás?"

A pénzmosás definíció szerint olyan illegális, rendszerint a gazdasági szférában megvalósuló szolgáltatás, amely valamilyen (egy korábbi bűncselekményből származó) „piszkos" pénzt látszólag legális forrásból származó pénzzé "alakít".

A művelet célja nem a profit, csupán a pénz illegális eredetének felismerhetetlenné tétele, eltüntetése.

A pénzmosás fogalmának eredete a legenda szerint Al Capone-hoz köthető, aki állítólag Chicago-szerte működtetett pénzbedobós, önkiszolgálós mosodákat, amelyek segítségével a szerencsejátékokból, prostitúcióból és a szesztilalmi törvények megsértéséből származó jövedelmét álcázta.

A képen Al Capone Forrás: AFP/Farabola/Leemage

A valóság azonban némiképp más képet mutat: igazság szerint az 1920-as években, ha a bűnözők nagy készpénzforgalmú vállalkozásokat vettek át (pl. mosodák és autómosók), összekeverték a bűncselekményeikből szerzett készpénzt a legális bevétellel – így logikus kereskedelmi okot szolgáltattak a jelentős összegű készpénz létezésére.

A bűncselekmény eredetéről az Origo is írt:

Maga a „pénzmosás" kifejezés először egy amerikai újságban jelent meg az 1970-es évek elején, méghozzá a Watergate-botránnyal összefüggésben.

A pénzmosás napjaink egyik legjövedelmezőbb illegális üzleti tevékenysége.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a pénzmosás volumene a Föld összes országa egyesített (globális) GDP-jének 2-5 százalékát teszi ki.

Ez a számok nyelvén kifejezve azt jelenti, hogy 800 milliárd és 2 ezer milliárd közötti amerikai dollárt mosnak tisztára évente világszerte. Egy korábbi MNB-tanulmányban az olvasható, hogy a becslések szerint az évente tisztára mosott „piszkos pénz" nagysága Spanyolország gazdaságának teljes éves kibocsátásával volt egyenértékű.

Így mosnak pénzt a világon

A pénzmosás a szervezett bűnözéshez kapcsolódva alapvetően változtatja meg a piac működését, rombolja a pénzügyi eljárások hatékonyságát és tisztességességét, mindezek révén pedig gyengíti a gazdaság egészét is.

Pénzmosás (Illusztráció) Forrás: Pixabay

A pénzmosás elleni sikeres küzdelem érdekében a kormányok irányelveket és szabályokat állítanak össze és hajtanak végre, így egyre több pénzmosási tevékenységet lehet azonosítani, amit orvosló intézkedések meghozatala követhet.

A pénzintézeteknek, így a bankoknak is, szigorúan be kell tartaniuk ezeket az előírásokat, ellenkező esetben komoly pénzmosási kockázatokkal és büntetésekkel szembesülhetnek.

A technológia fejlődése, különösen a pénzügyi szolgáltatások terén, a bűnözők kezére játszott, hiszen így lehetővé vált számukra, hogy a pénzt könnyedén mozgathassák a világban.

A pénzt tisztára mosók egyre összetettebb módszereket találnak ki arra, hogy az előírásokat kijátszhassák. A bankok ezt észlelve kezdték felismerni, hogy a régi, szabályokon alapuló rendszereik nem képesek hatékonyan csökkenteni a pénzmosással kapcsolatos kockázatokat. Ennek következményeként olyan fejlett technológiát kell már alkalmazniuk, amely hatékonyan képes megoldani problémáikat akkor, ha pénzmosási ügyekbe keverednek.

Az alábbiakban bemutatjuk az elmúlt évek legnagyobb banki pénzmosási ügyeit, amikhez a számítások a tisztára mosott pénz becsült nagysága alapján történtek (a bankok mellett zárójelben a tisztára mosott pénzek összegei szerepelnek). A számadatokat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében amerikai dollárban adtuk meg.

A pénzmosás elleni jogszabályok be nem tartása miatt a megnevezett pénzügyi vállalkozások és pénzintézetek mindegyike kemény büntetést kapott. E pénzügyi intézmények némelyike akaratlanul is részt vett súlyos bűncselekményekben, mivel vagy nem figyelt oda a protokollokra, vagy úgy döntött, hogy nem tartja be azokat.

A következő oldalakon a legnagyobb banki pénzmosások történetét olvashatja. Kérjük, lapozzon!