4) A Westpac Bank esete (11 milliárd dollár)

A Westpac Bank Ausztrália második legnagyobb pénzügyi intézménye. Egy jelentés szerint több milliószor megsértette a nemzetközi és honos pénzmosásra vonatkozó szabályokat (az ügyfelek számossága miatt külön számolták a tranzakciókat).  A patinás bank nevéhez köthető még a történelem egyik legnagyobb terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó büntetése is.  A Wall Street Journal információi szerint 7,5 milliárd dollár értékű nemzetközi tranzakcióban érintett a pénzintézet. A Westpac azzal védekezett, hogy állítólag önbevallást tett az Austrac-nak (Ausztrál Tranzakció-Jelentés és Elemzési Központ). Ez utóbbi az ausztrál kormány pénzügyi hírszerző ügynöksége, amely a pénzmosás, a szervezett bűnözés, az adóelkerülés, a jóléti csalás és a terrorizmus finanszírozásának felderítése érdekében a pénzügyi tranzakciók nyomon követéséért felelős.

A Westpac bank reklámjaForrás: AFP/William West

Az Austrac beszámolója szerint a jogsértések 2013 és 2019 között történtek, és valószínűleg annak következményei voltak, hogy a Westpac a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatkezelésével és betartásával kapcsolatosan következetlen megközelítést alkalmazott.

5) A Nemzetközi Hitel- és Kereskedelmi Bank esete (BCCI) (23 milliárd dollár)

A BCCI az 1980-as évek elején a világ egyik legnagyobb bankja volt. A bank gyanús eljárásaival kapcsolatos vizsgálatok végül bűncselekmények egész sorát leplezték le,  a pénzmosástól kezdve a csaláson át a fegyverkereskedelemig és a prostitúcióig. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nyomozói szerint a BCCI-t célzottan azért hozták létre, hogy megkerülje a központi hatósági felügyeletet. A bank a hatósági ellenőrzés elkerülése érdekében állítólag számos bonyolult stratégiát hozott létre és alkalmazott, többek között fedőcégeket, titkos menedékhelyeket, kenőpénzekkel és megvesztegetésekkel is előszeretettel élt.

A bankot 1972-ben alapította Luxemburgban Agha Hassan Abedi pakisztáni üzletember, és bár székhelyét Belgiumban hozta létre, a bank hamarosan globálisan terjeszkedni kezdetett. Végül a Bank of England 1991-ben bezáratta a BCCI-t az Egyesült Királyságban és a világ más részein is.

6) A Nauru eset (70 milliárd dollár)

Ez a listán egy kivételes szereplő, ugyanis nem pénzintézet. Nauru egy szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában. Fővárosa hivatalosan nincs. Nauru, amely egykor adómenedék státuszáról volt ismert, és nagyszámú fedőbankkal rendelkezett, 1998-ban becslések szerint 70 milliárd dollárt segített orosz bűnözőknek tisztára mosni. Akkoriban az Ausztráliától északkeletre fekvő szigetország állítólag anélkül engedte bankjait működni, hogy elvárta volna, hogy azok megfelelően azonosítsák ügyfeleiket és ellenőrizzék a betétek forrását.  Az aprócska sziget az 1980-as években az orosz maffia és az Al-Kaida pénzmosási menedékhelyévé vált.  Nauru híres a bányászatról, és a bányászatból származó nyereségéért nagy összegű kifizetést kapott Ausztráliától.

Nauru szigeteForrás: AFP/Mike Leyral

Az 1990-es években egy korrupt kormány miatt Nauru adóparadicsommá alakult át. Az orosz bűnözők kihasználták ezt a helyzetet, és fedőbankokon keresztül pénzmosásba kezdtek itt. 2002-ben az amerikai pénzügyminisztérium Naurut pénzmosó államnak minősítette, és olyan szigorú szankciókat léptetett életbe ellene, amelyek vetekedtek az Irakkal szemben alkalmazott szankciókkal.

7) A Danske Bank esete (228 milliárd dollár)

Dánia legnagyobb bankja azután került reflektorfénybe, hogy az Európai Bizottság a 228 milliárd dolláros pénzmosási ügyét Európa legnagyobb botrányának nevezte.  A bank észtországi fiókjának állítólag több ezer gyanús ügyfele volt, akik a bank gyenge ellenőrzéseit kihasználva 2007-2015 között mintegy 228 milliárd dollár értékű tiltott tranzakciót hajtottak végre. A banknak fel kellett hagynia az észtországi üzleti tevékenységgel, több vezetőt is megvádoltak, akiket a dán hatóságok 2 millió dollárra büntettek.

8) A Standard Chartered Bank esete (265 milliárd dollár)

A Standard Chartered egy 1969-ben alapított brit banki és pénzügyi szolgáltató vállalat, amelynek székhelye Londonban található. A brit bankóriást 2012-ben a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (DFS) azzal vádolta meg, hogy a pénzmosás elleni ellenőrzések terén elkövetett mulasztásai segítettek az iráni kormánynak abban, hogy az amerikai szabályozást kijátszva 10 év alatt 265 milliárd dollárnyi pénzt mosson tisztára. A bankot emellett azzal vádolták, hogy megsértette a Burmával, Líbiával és Szudánnal szembeni amerikai szankciókat. A szingapúri hatóságok azt állítják, hogy a Standard Chartered nem akadályozta meg a terrorista csoportok által rajta keresztül elkövetett pénzmosásokat, és közel 5 millió dollárra bírságolták a bankot és a vele kapcsolatban álló trösztöt. Később az ellenőrzések további hiányosságokat tártak fel, a bankot összesen 1,1 milliárd dollárra büntették 2019-ben.

9) A Wachovia Bank esete (390 milliárd dollár)

Az 1879. június 16-án a Wachovia National Bank néven alapított Wachovia Bank - amely ma a Wells Fargo része - az Egyesült Államok egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató vállalatává vált.
2010-ben kiderült, hogy a bank 2004-2007 között lehetővé tette a mexikói drogkartellek számára, hogy fiókjain keresztül közel 390 milliárd dollárt mossanak tisztára. A drogkartellek az Egyesült Államokban értékesítették a kábítószert, az ebből származó dollárokat pedig a mexikói határon keresztül csempészték át. Ezután pénzváltók segítségével fizették be a pénzt mexikói bankszámláikra, ahol a pénz eredetének igazolására vonatkozó jogi követelményeket nem teljesítették. Később a pénzt visszautalták a Wachovia amerikai számláira, a bank pedig elmulasztotta ellenőrizni a pénz eredetét.

A Wachovia bank épületeForrás: Getty Images via AFP/Chris Hondros

2006-ban kiderült, hogy a libanoni háború idején a Wachovia számláit a Hezbollah használta. Abban az évben "egy sor gyanús tranzakciót" is azonosítottak, amelyek mexikói pénzváltókkal kapcsolatosak. 2006 áprilisában a mexikói hadsereg katonái Ciudad del Carmen kikötővárosában 128 széfet találtak 100 millió dollár értékben, 5,7 tonna kokainnal megtöltve egy frissen érkezett repülőgépen. A DEA, az IRS és más ügynökségek által végzett huszonkét hónapos vizsgálat megállapította, hogy a csempészek a repülőgépet a Wachovián keresztül tisztára mosott pénzből vásárolták. A vizsgálat feltárta, hogy 2004 és 2007 között több milliárd dollárnyi átutalást, utazási csekket és tömeges készpénzszállítást utaltak át a Wachovia számláira  mexikói pénzváltókon keresztül. Amikor ez a pénzmosási botrány kiderült, a Wachoviának sikerült elkerülnie a büntetőeljárást, mivel 160 millió dolláros bírságot fizetett, és ígéretet tett a pénzmosás elleni eljárások fokozására. Összességében a becslések szerint a Wachovián keresztül tisztára mosott pénz összege meghaladta a 350 milliárd dollárt, ami Mexikó bruttó hazai termékének egyharmadával egyenlő.

Forrás: MNB, The Guardian, sanctionscanner, Tookitaki