Közel 1,5 millió dollárért kelt el egy pár edzőcipő, amelyet az NBA-szupersztár, Michael Jordan viselt pályafutása elején, ezzel ismét rekordot állított fel a meccseken viselt lábbelik árverésén. A részletekről a The Guardian számolt be.

Az előző rekordot (615 000 dollár) szintén egy pár Air Jordan tartotta, amely 2020 augusztusában a Christie's árverésén talált új gazdájára. 

A fehér bőr edzőcipőt az ikonikus játékos újonc szezonjának ötödik mérkőzésén viselte a Chicago Bulls színeiben,  amikor a Nike Jordan márkája még újdonságnak és friss szenzációnak számított a sportpályán és azon kívül is.

"A valaha árverésen kínált legértékesebb tornacipő - Michael Jordan 1984-es Nike Air Ships cipője - most 1 472 000 dollárért kelt el a Las Vegas-i luxusárverésünkön" - közölte a Sotheby's aukciósház.

A rapper Kanye West Nike Air Yeezy 1 sportcipője 1,8 millió dollárért kelt el idén áprilisban, ami háromszorosa a korábbi rekordnak az edzőcipők esetében – ez azonban egy magánszemély által lebonyolított eladás volt.

Jordan dedikált, 13-as méretű cipője egyébként összességében jó állapotban van, azonban látszik rajta, hogy viselték - közölte a Sotheby's.

Ez a legutóbbi rekord is azt bizonyítja, hogy mekkora az érdeklődés a ritkaságnak számító legendás sportcipők iránt. A közelmúltban többször is megdőlt ezeknek a lábbeliknek a rekordára, mivel az egy évtizeddel ezelőtt még hiánypótlónak számító piac ma már a nagyközönség és a vezető gyűjtők érdeklődését is felkeltette. 

A visszavonult kosárlabda-szupersztárral azonosított tárgyak piaci értéke folyamatosan nő a The Last Dance című ESPN/Netflix dokumentumfilm megjelenése óta,  amely Jordan és a Chicago Bulls közös történetét mutatja be.

Michael Jordan hatszor nyerte meg az NBA-t a Chicago Bulls csapatávalForrás: AFP/Vince Bucci

Az Air Ship cipőt, amely az Air Jordan-sorozat alapjául szolgált, Bruce Kilgore tervezte, először 1984-ben jelent meg, és ez volt az első edzőcipő, amelyet Jordan NBA-profiként viselt. Jordan még ebben az évben szerződést kötött a Nike vállalattal, amely gyártani és értékesíteni kezdte a kosárlabdasztár által dedikált cipő- és ruházati termékcsaládot. Ez az üzlet nyitotta meg az utat a játékosok és a márkák közötti együttműködések elterjedése előtt.

Jordan ma már legendás fekete-piros Air Ships cipője még 1984-ben vitákat is gerjesztett, amikor a National Basketball Association levelet küldött a Nike-nak, amelyben tájékoztatta a vállalatot, hogy a játékos színes cipője, amelyet abban az évben egy előszezoni mérkőzésen viselt, sérti a liga egyenruhára vonatkozó záradékát. 

A vasárnapi árverésen egyébként 20 160 dollárért egy pár Nike Air Jordan 11 Retro x OVO "Gold" tornacipő is elkelt,  amelyet a cipőgyártó és a rapper Drake együttműködése keretében terveztek. A modellt soha nem adták ki a nagyközönség számára, így a cipő ritka darabnak számít.