Elképesztő áron kelt el Michael Jordan cipője

Horizontal BASKETBALL
Michael Jordan of the Chicago Bulls (L) eyes the basket as he is guarded by Kobe Bryant of the Los Angeles Lakers during their 01 February game in Los Angeles, CA. Jordan will appear in his 12th NBA All-Star game 08 February while Bryant will make his first All-Star appearance. The Lakers won the game 112-87. AFP PHOTO/Vince BUCCI (Photo by VINCE BUCCI / AFP)
Vágólapra másolva!
Közel 1,5 millió dollárért kelt el egy pár edzőcipő, amelyet az NBA-szupersztár, Michael Jordan viselt pályafutása elején, ezzel ismét rekordot állított fel a meccseken viselt lábbelik árverésén. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az előző rekordot (615 000 dollár) szintén egy pár Air Jordan tartotta, amely 2020 augusztusában a Christie's árverésén talált új gazdájára.

A fehér bőr edzőcipőt az ikonikus játékos újonc szezonjának ötödik mérkőzésén viselte a Chicago Bulls színeiben,

amikor a Nike Jordan márkája még újdonságnak és friss szenzációnak számított a sportpályán és azon kívül is.

"A valaha árverésen kínált legértékesebb tornacipő - Michael Jordan 1984-es Nike Air Ships cipője - most 1 472 000 dollárért kelt el a Las Vegas-i luxusárverésünkön" - közölte a Sotheby's aukciósház.

A rapper Kanye West Nike Air Yeezy 1 sportcipője 1,8 millió dollárért kelt el idén áprilisban, ami háromszorosa a korábbi rekordnak az edzőcipők esetében – ez azonban egy magánszemély által lebonyolított eladás volt.

Jordan dedikált, 13-as méretű cipője egyébként összességében jó állapotban van, azonban látszik rajta, hogy viselték - közölte a Sotheby's.

Ez a legutóbbi rekord is azt bizonyítja, hogy mekkora az érdeklődés a ritkaságnak számító legendás sportcipők iránt. A közelmúltban többször is megdőlt ezeknek a lábbeliknek a rekordára, mivel az egy évtizeddel ezelőtt még hiánypótlónak számító piac ma már a nagyközönség és a vezető gyűjtők érdeklődését is felkeltette.

A visszavonult kosárlabda-szupersztárral azonosított tárgyak piaci értéke folyamatosan nő a The Last Dance című ESPN/Netflix dokumentumfilm megjelenése óta,

amely Jordan és a Chicago Bulls közös történetét mutatja be.

Michael Jordan hatszor nyerte meg az NBA-t a Chicago Bulls csapatával Forrás: AFP/Vince Bucci

Az Air Ship cipőt, amely az Air Jordan-sorozat alapjául szolgált, Bruce Kilgore tervezte, először 1984-ben jelent meg, és ez volt az első edzőcipő, amelyet Jordan NBA-profiként viselt. Jordan még ebben az évben szerződést kötött a Nike vállalattal, amely gyártani és értékesíteni kezdte a kosárlabdasztár által dedikált cipő- és ruházati termékcsaládot. Ez az üzlet nyitotta meg az utat a játékosok és a márkák közötti együttműködések elterjedése előtt.

Jordan ma már legendás fekete-piros Air Ships cipője még 1984-ben vitákat is gerjesztett, amikor a National Basketball Association levelet küldött a Nike-nak, amelyben tájékoztatta a vállalatot, hogy a játékos színes cipője, amelyet abban az évben egy előszezoni mérkőzésen viselt, sérti a liga egyenruhára vonatkozó záradékát.

A vasárnapi árverésen egyébként 20 160 dollárért egy pár Nike Air Jordan 11 Retro x OVO "Gold" tornacipő is elkelt,

amelyet a cipőgyártó és a rapper Drake együttműködése keretében terveztek. A modellt soha nem adták ki a nagyközönség számára, így a cipő ritka darabnak számít.