Észak-Korea krónikus élelmiszer-bizonytalansága nemcsak a lakosságot, hanem a katonai erőket is egyre komolyabban sújtja. Gyakori, hogy az éhező katonák nem képesek végigcsinálni a hadgyakorlatokat, ráadásul a kimerült és elégedetlen fegyvereseket sok helyen bűnözéssel is vádolják.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető még a tavasz végén adott parancsot arra, hogy hadikórházakat építsenek az alultápláltságban szenvedő katonák kezelésére. A lépésre nem sokkal az után került sor, hogy a helyi Honvédelmi Minisztérium jelentése a törvényhozókhoz került, amelyben kifejtik, hogy a fegyveresek számos egysége súlyosan alultáplált. A dokumentum rámutatott, hogy sok katona nem tudott részt venni, illetve megfelelően teljesíteni a hadgyakorlatokon az elégtelen táplálkozás következtében.

Ezért idén május 11-től a hatóságok megkezdték a kórházak létrehozásának előkészületeit, jelenleg pedig már a kezelésre szoruló katonák elhelyezése zajlik a létesítményekben.

Látványos katonai parádékban nincs hiány Észak-KoreábanForrás: AFP/Ed Jones

Kim Dzsongun állítólag megjegyezte:

A koreai néphadsereg csak akkor tudja megvédeni az országot, ha annak tagjai eleget esznek. A probléma megoldásáért pedig a katonai alakulatoknak, a pártbizottságnak és a politikai tisztségviselőknek is felelősséget kell vállalniuk.Emiatt egy neve elhallgatását kérő forrás szerint a politikai tisztek családjai felváltva szállítanak élelmiszereket, otthon nevelt nyulakat, disznókat, bárányokat és csirkéket a létesítményekben lábadozó katonáknak.

A Daily NK forrása szerint már vannak olyan alakulatok is, amelyek büntetést kaptak azért, mert még nem csökkentették az alultápláltság arányát, és a közelmúltban több kiképző létesítmény logisztikai tisztjét is eltávolították emiatt.

Katonák egy phenjani parádénForrás: shutterstock

Valószínűleg nem véletlen az sem, hogy Észak-Korea mostanra időzítette a tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétájának tesztkilövését, hiszen amíg az ellátási problémák megoldódnak, addig a tömegpusztító fegyvereikkel terelnék el a világ figyelmét a katonák gyengeségéről.

Kim Dzsongun vezető október 9-én újabb parancsot adott ki, amelyben ismételten a katonák egészségének javítására szólított fel. A késő őszi időszak ugyanis kritikus a hadsereg fagyos hónapokra és téli kiképzésre való felkészülésében.

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy minden jel arra mutat, miszerint az országban óriási az élelmezési válság.

A kimerült és elégedetlen fegyvereseket pedig több helyen bűnözési hullám elindításáért is felelőssé teszik, ugyanis számos szolgálatot teljesítő, illetve a közelmúltban leszerelt katonát tett olyan dühössé és erőszakossá az éhség, hogy már a civil lakosoktól rabolják el az élelmiszert, némelyikük pedig már az öléstől sem retten vissza.