Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Szélessáv.net mérőszolgálatához fordulnunk. Az oldalon elérhető internetsebesség-mérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik az internet sebességének szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Ezt jól mutatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szélessáv.net szolgáltatásának növekvő népszerűsége is – írja a Magyar Nemzet a hatóság tájékoztatása alapján. 

Az elmúlt évben több mint másfél millió hardveres és négyszázezer szoftveres mérést végeztek el, mindkettő cirka két és félszerese a két évvel ezelőtti éves mérésmennyiségnek. 

Az eredmények több összesített, rendszeresen frissülő térképen követhetők nyomon. A szolgáltatók alapján bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők. Ezt hasznos lehet például költözés előtt nézegetni.

A le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a Szélessav.net-en, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét.

Költözés előtt, térképen is böngészhetők a mérési eredményekForrás: Pixabay / Pexels

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, a panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a fogyasztó készülékében lehet a hiba, vagy hogy egy internetkimenetet egyszerre több eszközön is használnak.

Erre jelent megoldást a hardveres mérés. Mérődobozt a Szélessáv.net/hu/hardverpartner oldalon lehet ingyenesen rendelni. Az eszközt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják. 

Az NMHH a mérőrendszert a 2015-ös indulás óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel egy gigabites, szoftverrel két gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a Szélessáv.net. Okostelefon böngészőjéből pedig akár már az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető. Magyarországon ugyanakkor az elérhető 5G egyelőre nagyrészt a 4G-technológiára támaszkodik; önálló (standalone) 5G-hálózatok nincsenek, így az 5G hatósági mérése még csak tesztüzemben folyik.