A mexikóiakat és az odalátogató turisták millióit ezekben a napokban egy hatalmas felvonulás előkészületei tartják lázban.

A halottak napja (Dia de los Muertos) a mexikói lakosság egyik legnagyobb ünnepe. Az október 31-én kezdődő háromnapos ünnepen az egykori indián hagyományok a keresztény szokásokkal keverednek. Az oltárállítás és mécsesgyújtás mellett a helyiek zenés rendezvényekkel, és ijesztő jelmezekkel is megemlékeznek az elvesztett szeretteikről.

Tipikus mexikói szokás ilyenkor a La Catrina készítése is, amely egy vidám, népviseletbe öltöztetett csontváz. A mosolygó halálbábu állításának különös tradíciója az élet múlandóságára hívja fel a figyelmet, és arra biztatja az embereket, hogy élvezzék ki annak minden pillanatát és szépségét.

Ráadásul idén egy fiatal, de annál népszerűbb szokás is színesíti a halottak napi megemlékezéseket. A 2015-ös James Bond-film ihlette utcabált tavaly a koronavírus-járvány miatt törölték, most azonban ismét megrendezik, így ezekben a napokban a lakosságot és a turisták millióit tartják izgalomban a karneváli előkészületek.

Galériás összeállításunkban megmutatjuk az eddigi évek halottak napi karneváljainak varázslatos pillanatait: 

Kattintson a képre és tekintse meg a mexikói felvonulás izgalmas eseményeitForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A fantom visszatér (Spectre) című filmben a díszlet részeként egy halottak napja alkalmából rendezett felvonulás volt látható. A kreatív stáb ötlete pedig akkora sikert aratott, hogy a parádét a következő évtől valósággá változtatták.

2019-ben már 3 millió ember volt kíváncsi a Paseo de la Reforma sugárúton felvonuló jelmezesekre, idén pedig várhatóan legalább 2 millió látogató érkezik majd megnézni az ünneplőket, akik Halloweenkor, azaz október 31-én indulnak neki a menetnek.