Soha nem volt olyan fontos a pénzügyi tudatosság, mint napjainkban. Ez a fogalom sokak számára ismeretlen, de szerencsére elsajátítható képesség. Egy új személyiségteszttel mindenki ellenőrizheti tudását és felmérheti, hol kell bővítenie az ismereteit.

A fogyasztói társadalom arra rendezkedett be, hogy mindenki minél többet vásároljon, még akkor is, ha nincs rá feltétlenül szüksége. Ez a rendszer rengeteg pazarlást és túlköltekezést szül.

De szerencsére vannak módszerek, amivel mindenki megismerheti, hogy min és hogyan kell változtatnia.

A Pénziránytű Alapítvány új pénzügyi személyiségtesztjének kitöltésével néhány perc alatt megismerhetjük, hogy mennyire tudunk takarékoskodni, mennyire vagyunk árérzékenyek, beosztók, vagy mértéktartóak.

Sőt arra is választ kaphatunk pénzügyi személyiségprofilunk értékelésekor, hogy a pénzügyi magatartásuk mely elemei teljesítenek kiválóan, és mire kell a jövőben odafigyelnünk mindennapi pénzügyi döntéseink során.

A Pénziránytű Alapítvány tesztjét eddig 20 ezer felnőtt és mintegy 15 ezer általános iskolás töltötte ki, és már elérhető a középiskolásoknak készült változat is.

Az eddigi több mint 35 ezer teszt eredményei azt mutatják, hogy tapasztalatszerzéssel, illetve tanulással elérhető, hogy a hétköznapi pénzügyek területén jobban vizsgázzunk.

Az általános iskolás teszteket elsősorban a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusok ajánlották a gyerekeknek, s a középiskolás teszteket is - egyelőre pilot program keretében - olyan iskolákban töltötték ki a fiatalok, ahol a pénzügyi tudatosság fejlesztésével kiemelten foglalkoznak.

Nem csoda, hogy a diákok pénzügyi tudatosság terén mindkét korcsoportban lekörözték a felnőtteket.

Az utóbbi évek iskolai pénzügyi nevelő munkájának hatását bizonyítja, hogy míg a felnőttek 84%-a ért el magas pontszámot a pénz beosztása területén, ugyanez az arány az általános iskolásoknál 90%, míg a középiskolás pilot eredmények 95%-ot mutatnak.

A takarékos megoldások is a gyerekek szemléletében jelennek meg jobban. Az általános és középiskolások átlagpontszáma is 15%-kal magasabb a felnőttek eredményénél.
A beosztó és takarékos ember addig nyújtózkodik, amíg a takarója ér, megtervezi és követi a bevételek és kiadások alakulását, és kézben tartja pénzügyeit.

A tesztek elérhetőek a Pénziránytű Alapítvány honlapján: https://penziranytu.hu/penzugyi-szemelyisegtesztek.