Újabb hazai bank csatlakozott a Google Pay-hez

Google Pay, fizetés, Kaunas,,Lithuania,-,2021,,October,17:,Google,Pay,Or,Gpay shop,android,icon,smart,gpay,holding,modern,paying,electronic,lo
Kaunas, Lithuania - 2021, October 17: Google Pay or Gpay app on smartphone. Google Pay is a digital wallet platform and online payment system developed by Google
Vágólapra másolva!
Mostantól az Erste Bank ügyfelei is elérhetik a Google Pay nyújtotta szolgáltatásokat, így ők is fizethetnek az alkalmazás segítségével a boltokban és az interneten egyaránt. Ezzel egy új korszak született a fizetési lehetőségek terén, egyben már elindult az a piaci folyamat is, hogy ki fogja a jövőben uralni a legnépszerűbb fizetési lehetőségeket. De mi is valójában a Google Pay, és milyen előnyöket kínál a felhasználó számára? - cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Vágólapra másolva!

Az Erste Bank harmadik hazai bankként csatlakozott a Google Pay-hez, így a tíz hazai nagybank közül már háromnál lehet a legnépszerűbb androidos fizetési rendszeren keresztül fizetni. Közelgő csatlakozásról nyilatkozott a Takarékbank is nemrég, és az sem kétséges, hogy további bankok sem fogják kihagyni ezt a lehetőséget.

Eddig azonban nem sok szó esett a Google Pay-ről, miközben a bankkártyát helyettesítő mobilos fizetési lehetőségek már 2013 óta velünk vannak Magyarországon.

Ennek oka az, hogy a Google egy kicsit elkésett a fizetési megoldásával, bár az utóbbi időben a korábbi hibáiból elég sokat tanult. Emellett versenytársa, az Apple is belehajszolta a keresőóriást a versenybe, így a Google Pay megszületése tulajdonképpen előre megjósolható volt.

"A Google Pay egy olyan univerzális fizetési szolgáltatássá nőheti ki magát az androidosok körében, mint amilyen az iPhone-osok körében az Apple Pay, amelyet főképp az Egyesült Államokban és Kanadában, Európán belül pedig elsősorban az Egyesült Királyságban már meglehetősen sokan használnak. Magyarországon a mobilos fizetés még meglehetősen gyerekcipőben jár,

- nyilatkozta az Origónak Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámlaszakértője.

A Google Pay, rövidítve GPay egy elsősorban bolti érintéses és internetes mobilfizetési alkalmazás Forrás: shutterstock

Az új, mobilos fizetési módhoz szükséges infrastruktúra tehát már most is rendelkezésre áll, ezek ugyanis ugyanazok a kereskedelmi helyek, ahol bankkártyával érintéssel fizethetünk.

Ahhoz, hogy ugyanezeken a helyeken mobiltelefonnal is érintéssel fizethessünk a bankkártya helyett, már nem szükséges semmilyen fejlesztés,

ezek az elmúlt években ugyanis már megtörténtek.

Google Pay a bolti érintéses mobilfizetésekben

Nem a Google Pay ugyanis az első fecske a mobilfizetési lehetőségek sorában. Az elmúlt évtizedben az Origo rendre beszámolt arról, amikor új bank indította el a saját mobilfizetési megoldását a meglévő bankkártyás elfogadási pontokon, így ezek a megoldások ma már sok ügyfél számára elérhetőek.

A tíz hazai nagybank közül jelenleg kilencnél érhető el valamilyen mobilfizetési megoldás, közülük kilencen nyújtanak ilyet iOS rendszerekre, azaz iPhone készülékekre, míg heten az androidos tábor számára.

A Google Pay-hez most csatlakozott Erste Bank már eddig is a hét hazai nagybank között volt, a paletta tehát nem bővült a mai bejelentéssel. Az azonban egy fontos különbség, hogy eddig az Erste ügyfelei csak a bank saját fejlesztésű mobilalkalmazását használhatták, mostantól viszont beléphetnek a globális fizetési világ vérkeringésébe is.

A Google Pay egy globálisan használható mobilfizetési alkalmazás, de országonként eltérnek a segítségével használható fizetési módok Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Az Android rendszerű okostelefon tulajdonosoknak eddig meg kellett várniuk, amíg bankjuk kifejleszti azt a mobilalkalmazást, amelyet telepítve elérhetővé válik a bolti érintéses mobilfizetés, amennyiben készülékük rendelkezik az ehhez szükséges, ún. NFC-s áramkörrel.

Vagy csatlakozhattak a hazai OTP háttérrel fejlesztett, de bankfüggetlen Simple mobilalkalmazást használók köréhez, ahol az OTP Bank által kibocsátott speciális bankkártyával régóta lehet mobillal fizetni a boltokban érintéssel, ez a speciális kártya pedig bármely bank által kibocsátott bankkártyával feltölthető. Így közvetve tulajdonképpen minden hazai bankkártyás ügyfél fizethetett a boltokban érintéssel eddig is, ha nagyon akart. Ennek a megoldásnak azonban a hazai törvényi szabályozás miatt erős korlátai vannak, hiszen legfeljebb csak 45 ezer forintig lehet feltölteni az egyenleget és ugyanekkora havi limit áll a felhasználók rendelkezésére a kártyás bolti vásárlások tekintetében.

Ezért bolti érintéses mobilfizetésre eddig érdemben csak a hazai bankok saját applikációi álltak rendelkezésre. A helyzet azonban nemrég megváltozott és ennek a változásnak a jele most az Erste Bank csatlakozása is.

A bolti érintéses mobilfizetésre és internetes fizetésre egyaránt alkalmas Google Pay-hez már három bank is csatlakozott Magyarországon és további bankok csatlakozása is várható Forrás: AFP/Denis Charlet

Egyre több bank csatlakozik a Google Pay-hez

Ahogy az Origo is megírta, 2021 szeptemberében végre a hazai androidos felhasználók számára is elérhetővé (vagyis az alkalmazásáruházból letölthetővé) vált a Google Pay mobilalkalmazás, aminek jelentősége sokkal nagyobb, mint elsőre látszik.

Ennek talán legszemléletesebb példája, hogy alig egy hónappal később a CIB Bank máris lehetővé tette bankkártyái beregisztrálását a Google Pay-be, miközben ő maga eddig semmilyen bolti érintéses mobilfizetési alkalmazást nem kínált ügyfeleinek. Ezzel ő lett az első hazai bank, amely ezt a fajta fizetési lehetőséget kizárólag a Google Pay-en keresztül kínálja az androidosoknak.

A Google Pay-hez egyébként rajta kívül és a most bejelentett Erste Bankon kívül a K&H Bank csatlakozott még 2021 áprilisában, de sajtóhírek szerint még idén várható a Takarékbank csatlakozása is, melynek a CIB-hez hasonlóan nincs saját androidos applikációja a bolti érintéses mobilfizetésre.

Ezzel tehát idén szeptemberben elindult a népszerűbb androidos tábor számára is az az ökoszisztéma, ami az iPhone-osoknál kezdettől fogva létezik:

a bolti érintéses mobilfizetési applikációt a telefon operációs rendszerének fejlesztője szállítja és a bankok ehhez csatlakoznak.

A Google Pay logója Forrás: shutterstock

Androidon azonban szép számmal léteznek banki fejlesztésű, a Google-tól független applikációk is, melyek - az OTP Simple-vel együtt - már 1,76 millió letöltésnél járnak. Nagy kérdés, hogy a bankok megtartják-e a bolti érintéses mobilfizetési funkciót saját fejlesztés keretében is, vagy ráhagyják ezt a Google Pay-re.

Mire használható a Google Pay?

Az tehát már bizonyosan látszik, hogy a Google Pay előbb-utóbb betör az életünkbe és a bankok csatlakozni fognak hozzá itthon is. Érdemes ezért szemügyre venni azt is, hogy mit nyújt a keresőóriás saját fizetési alkalmazása a magyarok számára, az ugyanis eltérő lehetőségekkel vehető igénybe az egyes országokban.

A magyar Google Pay nem csak az eddig taglalt bolti érintéses mobilfizetést nyújtja, hanem ennél jóval többet is.

A legfontosabb, hogy internetes fizetésekre is alkalmas azokban a webáruházakban, ahol a Google Pay-jel is lehet fizetni.

Ahogy a bankok csatlakozási igyekezete látható most a bolti mobilfizetés tekintetében, úgy pontosan ilyen lendülettel várható az is, hogy a webáruházak világszerte csatlakoznak a Google Pay-hez. Természetesen megmaradnak majd a jelenlegi fizetési lehetőségek is a Google Pay mellett, az azonban várhatóan nagy csábítóerő lesz, hogy a Google Pay segítségével pillanatok alatt kitölthető lesz egy webáruházas rendelésnél a postázási és a szállítási cím is, melyet a Google rendszerében előzetesen már eltároltunk. Ez főleg azokban a webáruházakban lesz majd igazán komoly vonzerő, amelyben még nem regisztrált a látogató, hiszen ez a Google Pay-jel ettől kezdve nem is lesz feltétlenül szükséges. Ezzel jelentősen csökkenhet az egy internetes vásárlásra jutó idő, hiszen eddig még a regisztráció nélküli vásárláshoz is meg kellett adni a címadatokat.

Ugyanez a fizetési lehetőség rendelkezésre áll majd az androidos applikációkon belüli fizetéseknél is, melyeket jellemzően reklámmentes tartalmakért, vagy egyéb előfizetői előnyökért cserébe kérnek.

A bolti érintéses kártyaelfogadás logói, köztük a Google Pay logója egy Egyesült Államokbeli üzlet bejáratán Forrás:shutterstock

Talán természetesnek hat, egyes az üzleti szolgáltatásokra azonban mégsem vonatkozik, hogy a Google termékeit is meg lehet vásárolni a Google Pay segítségével.

A Google Pay azonban mindezek mellett nem nyújt jelenleg olyan átfogó hazai szolgáltatási palettát, amelyhez közlekedési jegy, autópálya-matrica vagy hazai parkolás, illetve rendezvényre szóló belépési jegy fizetése tartozik és mobilegyenleget sem lehet feltölteni az alkalmazáson belül. Ehhez tehát továbbra is hazai fejlesztésű mobilapplikációkat érdemes igénybe venni.

Google Pay az Ersténél

Az Erste Banknál mindkét nagy kártyatársaság (Mastercard vagy Visa) kártyáival használható a Google Pay, beleértve az üzleti bankkártyákat és a hitelkártyákat is.

Az újdonságot bejelentő közlemény szerint a bank óriási ugrást vár a mobilfizetésekben a jövőben. Magyarországon az androidos készülékek száma jelenleg mintegy ötszöröse az Apple-nek, egyelőre mégis az utóbbi ügyfélkör sokkal aktívabban használja a mobilfizetési megoldást. Az Ersténél jelenleg a mobilapplikációkba beregisztrált (ún. tokenizált) kártyák és ügyfelek 60 százaléka az Apple Payhez köthető, míg az aktív eszközöknél még magasabb, 70 százalékos a megoldás részesedése.

Ráadásul az Apple Pay használók háromszor olyan gyakran fizetnek mobillal vagy kártyával, mint a bank eddigi saját androidos mobilfizetési alkalmazását letöltő ügyfelek.