A legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem Ltd. és a japán Toray Industries Inc. közös vállalkozásban akkumulátorszeparátor-gyártó üzemet létesít Magyarországon - jelentette be szerdán a dél-koreai konszern.

Az akkumulátorszeparátor az akkumulátor elektródái között anyagában felitatva tartalmazza az elektrolitot.

Az ezermilliárd wonos (854,7 millió dolláros) beruházásban a felek 50-50 százalékos arányban vesznek részt. Az üzem elkészültét követő 30. hónapban az LG Chem 20 százalékos részesedést vesz át a Toraytól 642,7 milliárd won ellenében.Az üzem a tervek szerint 2028-ra évente 800 millió négyzetméter akkumulátorszeparátort fog előállítani az LG Chem bejelentése szerint. Az üzem a konszern teljes tulajdonú érdekeltségét, az LG Energy Solutions lengyelországi leányvállalatát, valamint egyéb európai szerződéses partnereit látja majd el az akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyaggal.

Az elektronikai termékeket áruló vállalat vöröses logójáról a legtöbbeknek elsőre egy kacsintó arc ugrik be

Az LG Chem jelenleg három hasonló üzemmel rendelkezik, az egyik Dél-Koreában működik, a másik kettő pedig külföldön, Kínában, valamint a lengyelországi Wroclawban. A magyarországi üzem építése a jövő év első felében veszi kezdetét a Toray nyergesújfalui érdekeltségénél.Az LG Chem az elkövetkező öt évben 6 ezer milliárd wont tervez fordítani akkumulátoralapanyag-termelő kapacitásának bővítésére, katódok, szeparátorok, kötőanyagok és más egyebek gyártásához. Az LG Chem az idén júliusban vásárolta meg az akkumulátorszeparátor-felületkezelő technológiai részlegének egységeit az LG Electronics Inc. konszerntől.