Szenzációs kísérlet: baglyokkal védik a szőlőültetvényeket

éjszaka, bagoly
A fotó illusztráció
Vágólapra másolva!
Folyamatos kihívással néznek farkasszemet a szőlészek mindennapi munkájuk végzése során, hiszen kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a talajra, a csapadék milyenségére és mennyiségére, a hőmérsékletre és a napsütésre is. Ráadásul az olyan rágcsálók, mint a hörcsög vagy az egér azonban megjelenésükkel hatalmas károkat tudnak okozni az ültetvényeken. A rágcsálóirtó vegyszerek alkalmazása helyett a kaliforniai Humboldt Állami Egyetem végzős hallgatói azt vizsgálják, hogy mennyire hatékony természetes megoldást jelenthetnek a baglyok a termelők számára. A további részleteket a magyarmezogazdasag.hu szakportál mutatta be.
Vágólapra másolva!

A kísérlet során

több száz költőládát helyeztek el a Napa-völgy szőlészetei környékén,

kifejezetten a baglyok számára. A gyöngybaglyoknak négy hónapig tart a fészekrakási időszak, egyetlen bagolycsalád ezen időszak alatt akár 1000 rágcsálót is elpusztíthat, évente pedig mintegy 3400 kártevőtől szabadíthatják meg a környezetet.

A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, hogy a hörcsögök száma csökkent, az egereké azonban nem. A vizsgálat legfontosabb tanulsága azonban, hogy

a baglyok jelenléte csökkentette a rágcsálóirtó mérgek használatát a Napa-völgyben.

Illusztráció Forrás: Comfreak/Pixabay

Kalifornia peszticid-szabályozásáért felelős minisztériuma 2021 januárja óta szigorította az ezekre a szerekre vonatkozó előírásokat, mivel a mérgezett rágcsálókat elfogyasztó madarak és egyéb állatok is áldozatul eshetnek.

A kísérletben részt vevő borászok többsége a költőládák kihelyezése óta nem használ rágcsálóirtó szereket a birtokán.

Világszerte már egyre több gazdaság veti be a ragadozómadarakat a környezetre gyakorolt negatív hatások elkerülése érdekében, így mellőzni tudják a mérgező peszticidek használatát.

Egyre több mezőgazdasági területen bukkannak fel a ragadozómadaraknak szánt költőládák az Amerikai Egyesült Államokban, Malajziában, Kenyában, Izraelben és Magyarországon is.

Más környezetbarát eljárásokkal is kísérleteznek a Napa völgyben a szőlészetek: igyekeznek minél kevesebb vizet használni és kerülik a mélyszántást. A szőlősorok közé évelő fűféléket telepítenek, evvel csökkenthető a talajerózió és javul a természetes tápanyag- és szénkörforgás.