Aki a Squid Game című dél-koreai Netflix-sorozat rajongója, és szeretné ezt pénzügyi értelemben véve is kimutatni, itt a megoldás: a Squid kriptovaluta. A részletekről a BBC adott hírt.

A Netflix dél-koreai sorozata a Squid Game nálunk Nyerd meg az életed címen fut, és ez a médiaszolgálatató eddigi legsikeresebb műsora. A tartalom szerint több száz játékos elfogad egy különös meghívást, hogy gyerekeknek való játékokban mérjék össze tudásukat. Csábító díj és halálos veszedelem vár rájuk. Ez gyakorlatilag egy kilencrészes sorozat, amelynek főmotívuma elképesztően brutális: adósságokkal és akár személyes tragédiákkal is küszködő embereket hatalmas pénznyeremény lehetőségéért cserébe „játékra" invitálnak. Egy lakatlan szigeten hat, dél-koreai gyerekjátékokra hasonlító próbatételen kell sikeresen szerepelniük, a győztes mintegy 12 milliárd forintnak megfelelő dél-koreai wont tehet zsebre. A csattanót azonban csak a helyszínen közlik a résztvevőkkel: a kieső játékosokat azonnal lelövik. A szerencsétlenül járt pakisztáni bevándorlótól a milliárdos adósságot felhalmozó üzletemberig számos különböző karakter életébe nyerhetnek bepillantást a nézők. A szereplőkben egyvalami közös: egyikük sem tudott boldogulni a kegyetlen, embertelen kihívásokkal szemben.

A Squid Game sorozat egyik jeleneteForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A sorozatot ihlető kriptovalutával, a Squiddel kedden még 1 cent körül kereskedtek, ez péntekre elérte a 2,34 dollárt – ami több mint hússzoros növekedést jelent. A Squid piaci kapitalizációja a legutóbbi mérések alapján 184 millió dollár.

Ez egy úgynevezett "játssz, hogy bevételed legyen" kriptopénz, ahol az emberek tokeneket vásárolnak, azért, hogy online játékokban játszhassanak, ahol további tokeneket kereshetnek. Ezeket aztán más kriptovalutákra válthatják.

A Squid esetében sok vásárló olyan játékos, akik a sorozat novemberben induló online verziójában szeretnének részt venni.

A sorozat egyik véres mozzanataForrás: AFP

"Minél többen csatlakoznak, annál nagyobb lesz a jutalomalap" – áll a program beharangozójában, amely szerint a fejlesztők a nevezési díj 10 százalékát elteszik, a fennmaradó 90 százalékot pedig a nyertes kapja majd.

Ami még fontosabb, hogy nyilvánvalóan nem végeznek ki senkit a játék során!Az egyes fordulókhoz való csatlakozásnak azonban költségei is vannak, az összesen hat forduló során a játék díja egyre nő.

A Squid Game sorozat bemutatója a NetflixenForrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras

"Ez a kriptopénz a véletlenszerű mémekre vagy kulturális jelenségekre épülő digitális érmék és tokenek hosszú és egyre növekvő listájához csatlakozik" - mondta Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdásza a BBC-nek.

"Figyelemre méltó, hogy sok ilyen digitális érme gyorsan népszerű lehet a befektetők körében, ami vadul felduzzasztott értékelésekhez vezet. Az ilyen spekulációs őrületbe belekeveredő naiv kisbefektetők jelentős veszteségek kockázatával néznek szembe."

Természetesen nem csak a kriptokereskedők profitáltak a Squid Game népszerűségéből. A Netflix előfizetései jelentősen megugrottak, amikor a sorozat debütált. A Bloomberg szerint a dél-koreai sorozat vélhetően mintegy 900 millió dollárt ér a streamingóriásnak, miközben a forgatása mindössze 21,4 millió dollárba került.