A texasi autógyártó csaknem 12 ezer járművet hívat vissza, miután a „Full Self-Driving" funkciója egy szoftverfrissítés után hibásan működik. A biztonsági intézkedés a 2017 és 2021 között gyártott S, X és 3, valamint a 2020 és 2021 között gyártott Y típusú járműveket érintheti.

Szoftverfrissítés hatására hibásan működhet a Tesla „Full Self-Driving" (magyarul: teljesen önvezető) funkciója, így a vállalatnak 11.706 járművet kell visszahívnia. A bejelentések szerint az autók ütközési figyelmeztetése és az automatikus vészfékező (AEB) rendszerek működése akkor is aktiválódhat, hogyha arra nincs szükség.

Az Ars Technica beszámolója szerint:
A biztonsági visszahívás a 2017 és 2021 között gyártott S, X és 3, valamint a 2020 és 2021 között gyártott Y típusú járműveket érinti, amelyeken a 2021.36.5.2 verzió szoftver fut.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A hiba életveszélyes helyzeteket okozhat, mivel megakadályozza, hogy az egyik chipen működő neurális hálózatok konzisztensen működjenek, ami téves ütközési figyelmeztetéseket és a jármű automatikus vészfékező (AEB) rendszerének helytelen aktiválását eredményezheti.

A Tesla többszöri hibabejelentés után leállította a rendszerfrissítéseket, illetve a két biztonsági funkciót letiltotta az érintett járműveken. Október 25-én pedig a tulajdonosok már a javított szoftverfrissítést tölthették le autójukra.