Az év végére meglehet a 150 ezer ingatlan adásvételi tranzakció

ingatlan, budapest, adásvétel, alku
Ha a vevő nagyot akar alkudni, az eladó könnyen vissza is léphet
Vágólapra másolva!
A Duna House ismét megjelentettet havi Tranzakciószám Becslésével (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzésével, amely szerint 2021 októberében, országosan 11.526 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 107 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott - olvasható a Duna House közleményében.
Vágólapra másolva!

Az ősz eleji élénkülés után egy minimális visszaesés volt tapasztalható októberben az ingatlanpiacon. A Duna House becslése szerint 11.526 darab tranzakció realizálódott az elmúlt hónapban, ami ugyan elmarad az előző évek azonos időszaki adataihoz képest, de

a nyári hónapokhoz viszonyítva még mindig 3 százalékos növekedést mutat.

A lakóingatlan adás-vételi tranzakciószám-becslés és jelzáloghitel-előrejelzés infografikája (2021. október) Forrás: KSH/DH

Éves tekintetben a tavalyi évhez képest a növekedés 17 százalékos, míg a 2019-es, koronavírus előtti időszak számaival nagyságrendileg megegyezik az eredmény. Legalább hasonló aktivitást várva, a Duna House becslései szerint az idén megvalósult tranzakciók összege meg fogja haladni a 150 ezret.

Illusztráció Forrás: Depositphotos

Májusi szintre csökkent vissza a lakáscélú jelzáloghitelpiac volumene.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján októberben 107 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon.

Ez ugyan mérséklődést mutat az előző hónapok rekordadataihoz képest, de a tavalyi év azonos időszakához képest 31 százalékkal magasabb értéket prognosztizál. Így március óta továbbra is minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt, 2021 végére pedig újabb csúcsokat dönthet az új zöldhitelben rejlő lehetőségeknek köszönhetően.