Ismét klímasemleges vállalat lett a Magyar Földgáztároló Zrt.

klíma, klímavédelem, klíma, illusztráció, környezet, szennyezés
Vágólapra másolva!
A Magyar Földgáztároló következetesen követi a fokozottabb klímavédelem felé vezető utat, amelyen tavaly elindult: 2020 után a cég idén zsinórban másodszor lett „Klímasemleges Vállalat". Magyarország legnagyobb kereskedelmi földgáztároló szolgáltatója, az üzleti tevékenységének nagyobb klímahatékonyságát célzó stratégiája részeként fontos lépéseket tett szén-dioxid-lábnyomának csökkentése érdekében. A társaság tavaly óta kizárólag megújuló forrásból vásárol áramot saját igényének fedezésére. Emellett a fennmaradó üzleti tevékenységéből származó szén-dioxid-kibocsátását egy nemzetközi tanúsítvánnyal ellátott klímavédelmi projekt támogatásával ellensúlyozza, illetve a cég egy magyarországi erdővédelmi kezdeményezést is támogat.
Vágólapra másolva!

„Számunkra fontos szerepet játszik elkötelezettségünk hosszú távú jellege" – hangsúlyozta Kriston Ákos vezérigazgató. „Ezért jelentettük be tavaly, hogy folytatjuk a klímavédelem felé vezető utat. Büszkék vagyunk arra, hogy következetesen végrehajtottuk ezt a bejelentést, és megkaptuk 2021-ben is a klímasemleges vállalat címet" – tette hozzá.

A Magyar Fölgáztároló klíma- és környezetvédelmi stratégiája részeként már számos fontos lépést tett saját környezeti lábnyomának minimalizálása érdekében. A vállalat például már rendelkezik egy zöld irodai programmal a hulladékmennyiség és a vízfogyasztás csökkentésére, valamint az energiahatékonyság növelésére. 2020-tól a társaság villamosenergia-fogyasztását is 100 százalékban megújuló energiára állította át.

A Magyar Földgáztároló klímavédelmi stratégiájában is fontos szerepet kap a különböző klímavédelmi kezdeményezések támogatása.

Az elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozására a társaság szén-dioxid-tanúsítványok megvásárlásával egy indiai klímavédelmi projektet támogat. Sőt, egy magyarországi erdővédelmi projektet támogatásával helyi szinten is elősegíti a klíma- és környezetvédelmet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Karbonkompenzáció: az elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozása

A hatékonyságnövelő intézkedés ellenére, üzleti tevékenységből adódó elkerülhetetlen kibocsátások kompenzálására a Magyar Földgáztároló a szén-dioxid-kompenzációs eljárást alkalmazza. Ez a mechanizmus, amely a Kiotói Egyezményben gyökerezik, és az elmúlt 20 évben bebizonyította, hogy az önkéntes, nem államilag szabályozott klímavédelem központi eleme.

Lobenwein Júlia, a First Climate karbonpiaci szakértője elmondta:

A nemzetközi klímavédelem és a helyi erdővédelem támogatása

Ez a projekt egy, a Himalájában, a Himachal radish államban található, megújuló energiatermelésre irányuló vízenergia-projekt. A projektet a nemzetközileg elismert Verified Carbon Standard tanúsítja. Az elért kibocsátás-csökkentést külső auditorok rendszeresen ellenőrzik és igazolják. A szén-dioxid-kompenzáció által biztosított bevétel, támogatás nélkül ez a projekt pénzügyileg nem lenne életképes, ezért nem valósult volna meg.

A Magyar Földgáztároló Zrt. a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása mellett egy magyarországi környezetvédelmi és erdőtelepítési kezdeményezés támogatását is választotta.

Az Erdőmentők Alapítvány kezdeményezés szervezi és felügyeli azokat a természetvédelmi tevékenységeket, amelyeket önkéntesek végeznek. Az egyesület kiemelt hangsúlyt fektet a nehéz szociális hátterű és a fogyatékkal élő gyermekek bevonására. Ennek a projektnek köszönhetően évente több tízezer új fát ültetnek el Magyarországon.