A népszerű dél-koreai sorozat, a Squid Game által ihletett kriptovaluta értéke a hét elején beszakadt, kevesebb mint két héttel azután, hogy a befektetők elkezdhették a tokenek megvásárlását.

A rövid életű kriptovaluta több mint 310 ezer százalékos ugrás után kis idővel szinte minden értékét el is vesztette. Mire a befektetők számára is kiderült, hogy a Squid csupán egy átverés, addigra már a tokenekhez tartozó közösségi oldalak és a vásárlásra buzdító média-kampány sem volt látható.
Míg rengeteg ügyfél az összes pénzét elvesztette, addig a rug pullt (szőnyegkihúzás) végrehajtó csalók nagyjából 3,38 millió dollárral (megközelítőleg 1 milliárd forint) lettek gazdagabbak.

IllusztrációForrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras

Közvetlenül az összeomlása előtt a Squid árfolyama már 2856 dollár (890 ezer forint) is volt. Az alkotók október 20-án bocsátották ki azzal az ötlettel, hogy a „play-to-earn" kriptovaluta token lenne egy online játékhoz, amelyet a Squid Game ihletett, és amelyben a részt vevő játékosok majd tovább szaporíthatják a tokenjeik számát, amelyet később fizetőeszközre válthatnak vissza.

Az említett játék novemberben indult volna, és a széleskörű promóciónak köszönhetően a kriptovaluta hatalmas érdeklődésre tett szert, mindezt annak ellenére, hogy számos szakértő figyelmeztetett egy esetleges csalás lehetőségére.

Az ilyen mémen alapuló érmék gyorsan megragadják a befektetők tetszését, ami az értékpapírok vad száguldásához vezet, azonban sokszor a naiv lakossági befektetők, akik ilyen spekulatív üzletbe keverednek, jelentős veszteségek kockázatával néznek szembe."– mondta el Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdásza

IllusztrációForrás: AFP/Timothy A. Clary

A mára már gyakorlatilag eladhatatlan valuták értéke mostanra 99,99 százalékot zuhant. Az ügy kapcsán több pénzügyi szakember is újból felhívta a figyelmet rá, hogy a befektetőknek igen tudatosnak kell lenniük a kriptovaluták vásárlásakor, mivel ezek esetében szinte nincs semmilyen szabályozói felügyelet.