Milliárdos csalás volt a Squid Game kriptovalutája

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
A tőzsdei folyamatok nem csak az internetes cégeket érintették érzékenyen. A befektetők is vagyonokat buktak.
Vágólapra másolva!
A népszerű dél-koreai sorozat, a Squid Game által ihletett kriptovaluta értéke a hét elején beszakadt, kevesebb mint két héttel azután, hogy a befektetők elkezdhették a tokenek megvásárlását.
Vágólapra másolva!

A rövid életű kriptovaluta több mint 310 ezer százalékos ugrás után kis idővel szinte minden értékét el is vesztette. Mire a befektetők számára is kiderült, hogy a Squid csupán egy átverés, addigra már a tokenekhez tartozó közösségi oldalak és a vásárlásra buzdító média-kampány sem volt látható.
Míg rengeteg ügyfél az összes pénzét elvesztette, addig a rug pullt (szőnyegkihúzás) végrehajtó csalók nagyjából 3,38 millió dollárral (megközelítőleg 1 milliárd forint) lettek gazdagabbak.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras

Közvetlenül az összeomlása előtt a Squid árfolyama már 2856 dollár (890 ezer forint) is volt.

Az alkotók október 20-án bocsátották ki azzal az ötlettel, hogy a „play-to-earn" kriptovaluta token lenne egy online játékhoz, amelyet a Squid Game ihletett, és amelyben a részt vevő játékosok majd tovább szaporíthatják a tokenjeik számát, amelyet később fizetőeszközre válthatnak vissza.

Az említett játék novemberben indult volna, és a széleskörű promóciónak köszönhetően a kriptovaluta hatalmas érdeklődésre tett szert, mindezt annak ellenére, hogy számos szakértő figyelmeztetett egy esetleges csalás lehetőségére.

– mondta el Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdásza

Illusztráció Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A mára már gyakorlatilag eladhatatlan valuták értéke mostanra 99,99 százalékot zuhant. Az ügy kapcsán több pénzügyi szakember is újból felhívta a figyelmet rá, hogy a befektetőknek igen tudatosnak kell lenniük a kriptovaluták vásárlásakor, mivel ezek esetében szinte nincs semmilyen szabályozói felügyelet.