Az International SOS, egy globális működésű, egészségügyi és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó társaság idén is felmérte és nyilvánosságra hozta, értékelésük szerint melyek a legveszélyesebb országok. A legfrissebb Travel Risk Map, vagyis az úgynevezett utazási kockázati térkép egy globális áttekintést követően rangsorolja az országokat, azok egészségügyi és biztonsági kockázatait tekintve.

A legkockázatosabb úticélok besorolásakor a szakértők számos kritériumot használnak annak a vizsgálatára, hogy az adott országban uralkodó körülmények mennyiben befolyásolják az oda látogatók biztonságát. Ezek közé tartoznak:

  • a politikai erőszak (ideértve a terrorizmust, a felkeléseket, a politikai zavargásokat és a háborút),
  • a társadalmi zavargások (beleértve a felekezeti és etnikai erőszakot),
  • valamint az erőszakos bűncselekmények utazókra jelentett kockázatát.

Ezen kívül számításba veszik a közlekedési infrastruktúrát, a biztonsági és segélyszolgálatok működésének hatékonyságát, valamint az esetleges természeti katasztrófák veszélyét is.

Galériás összeállításunkban az idei lista legveszélyesebb országainak fővárosait mutatjuk! A galériába válogatott képek között az utolsó megmutatja, melyik a Föld idén legkevésbé biztonságos országa!

Kattintson a galériára, hogy lássa melyek azok a területek, ahova csak a legvakmerőbb utazók merészkednek!Forrás: AFP/Stringer

A spektrum másik végén a legbiztonságosabb országok találhatók. Ezeken a helyeken az erőszakos bűncselekmények aránya nagyon alacsony, nincs jelentős politikai erőszak, vagy polgári zavargások, és az egyes közösségek, társadalmi rétegek, etnikai csoportok, illetve a külföldiekkel szemben is elenyésző számban fordulnak elő attrocitások. A biztonsági és segélyszolgálatok hatékonyan működnek, az infrastruktúra megfelelő, valamint a munkakörülmények és a közlekedési szolgáltatások is magas színvonalúak. Ezekenek a feltételeknek főként európai országok felelnek meg.