A közétkeztetés azt jelenti, hogy minőségi ételekhez lehessen hozzájutni elérhető áron

Közétkeztetési Szakácsverseny
Vágólapra másolva!
A közétkeztetés nem tömegétkeztetés, nem azt jelenti, hogy valamilyen táplálékot juttatunk el a gyerekeknek, a kórházaknak vagy a munkahelyeknek, hanem azt, hogy minőségi ételekhez juthassanak hozzá megfizethető áron - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára pénteken Budaörsön.
Vágólapra másolva!

Tuzson Bence a Közétkeztetési szakácsverseny 2020-2021 elődöntőit lezáró sajtótájékoztatón arról beszélt, fontos, hogy legyenek olyan események, amelyek a közétkeztetés minőségét képesek javítani.

- tette hozzá az államtitkár.

Hasznosak az ilyen versenyek, mert gyarapítják a minőségi ételek elkészítéséhez szükséges tudást, és a résztvevők jobb ételeket tudnak majd készíteni - mondta.

Az államtitkár közölte:

tíz évvel ezelőtt 28 milliárd forintot költött a magyar kormány közétkeztetésre, ma ez 87,5 milliárd forint.

Hozzátette, az állami támogatás segítségével a gyermekek, az óvodások zöme, az iskolások jelentős része már ingyen juthat közétkeztetéshez.

Még két tennivalója van a kormányzatnak - folytatta -, el kell érni, hogy több magyar alapanyagot használjanak fel a közétkeztetésben, valamint támogatni kell a magyar gazdákat abban, hogy folyamatosan jó termékeket tudjanak szállítani, mert az ellátásbiztonság is fontos.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke, a rendezvény szakmai védnöke elmondta: a hivatal a termőföldtől az asztalig kíséri végig a magyar termékeket, amelyek jó minőségűek és biztonságosak.

Képünk illusztráció fotó: Talán Csaba

Így zajik a megmérettetés

A verseny szervezői:

  • Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
  • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)

A háromfordulós verseny menete:

  1. Első forduló: selejtező (2021. május 10‐ig),
  2. Második forduló: elődöntő (2021 október),
  3. Harmadik forduló: országos döntő Budapesten (2022 tavasza)

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Nagy István agrárminiszter
  • Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
  • Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke

A verseny szakmai védnökei pedig:

  • Hamvas Zoltán, a Magyar Bocue 'd Or Akadémia elnöke
  • Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikusok Társasága alelnöke

A verseny szakmai támogatói:

  • Magyar Bocuse d'Or Akadémia,
  • az Élelmiszer-higiénikusok Társasága (ÉHT),
  • a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ,
  • a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ),
  • a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA),
  • az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ),
  • a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ),
  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI),
  • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ),
  • Metró Gasztroakadémia

A verseny témája a "Farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében", és a feladat komoly kihívás elé állítototta a résztvevőket. A verseny feladata: valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése. Felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében, méghozzá a nettó nyersanyagköltséget tekintve 650 Ft/adag áron.

Videófelvétel az októberi elődöntő eseményeiről:

Célok:

  • az évszakhoz köthető hagyományok, szokások, ismerős és hagyományos ízek megőrzése mellett, az
  • ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása,
  • az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése,
  • hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése,
  • a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése,
  • a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának fejlesztése,
  • a közétkeztetés népszerűsítése,
  • a közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése,
  • kipróbált receptek és technológiák közzététele,
  • iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez.

A kiírás szerint az alapanyagok használatára a következők vonatkoznak:

Kötelező elem: fánk (nem csak desszert stílusban elkészíthető)

Kötelező alapanyag:sütőtök

Amiket nem használhatnak a versenyzők - tiltott alapanyagok listája:

  • édesítőszer, hozzáadott édesítőszert tartalmazó összetett alapanyag,
  • ízfokozó, hozzáadott ízfokozót tartalmazó összetett alapanyag,
  • élelmiszer-színezék, hozzáadott élelmiszer-színezéket tartalmazó összetett alapanyag

A kiírás szerint a kötelező elemet mindenképpen el kell készíteni. Része lehet egy ételnek, de önállóan is szerepelhet. Kreatív, egyedi megoldások az értékelésnél pontokat hoznak.

A kötelező alapanyagon kívül (a tiltás betartásával) további bármely, elsősorban hazai élelmiszerfelhasználható.

Az alapanyagok származását a zsűri külön ellenőrzi és pontozza. Előnyös a hagyományos
alapanyagok kreatív felhasználása.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft-ot. Erről a beszerzési dokumentumokat az elődöntőben és a döntőben is be kell mutatni.

Tavasszal országos döntő

Az országos döntő 2022. március 24-én lesz, a SIRHA Budapesten, ahol a csapatok a 2021.11.05-én
kisorsolt sorrendben főznek.

Az ételekkel szemben támasztott követelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával,

  • 3 óra alatt,
  • egy átlagosan felszerelt közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között,
  • akár több száz fogyasztó részére is elkészíthetők és kitálalhatók legyenek.

Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elért csapat kerül, akik a 2021. november 5-én kisorsolt
sorrendben mérik össze tudásukat 2022. március 24-én, a SIRHA Budapesten.

További részletek és információk a KÖZSZÖV és a Nébih oldalán is olvashatók.