Oroszország kinyitotta az olajcsapokat

Arktisz, olaj
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Oroszország októberben felpörgette az olajkitermelését, amivel már a második egymást követő hónapban fokozódott az orosz kibocsátás.
Vágólapra másolva!

Az orosz kőolaj- és kondenzátum-termelés is fokozódott októberben, ahogy az OPEC+ és külsős szövetségesei (beleértve Oroszországot is) megegyeztek, hogy enyhítik a közös kitermelés-csökkentést – írja az RT.com.

Az orosz kibocsátás ennek köszönhetően 1,1 százalékkal emelkedett a szeptemberi szinthez képest, elérve a napi 10,843 millió hordót

– derül ki a Bloomberg becsléséből.

A kondenzátumok viszont nem részei az OPEC+ megállapodásnak, ezért nehéz egész pontosan megmondani, hogy Oroszország összesen mennyi olajat termelt. A kondenzátumok kibocsátását napi 800-900.000 hordó körüli szintre becsülik a szakértők.

Oroszország ismét fokozta az olajkitermelését októberben Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Novak a múlt hónapban azt közölte, hogy az ország napi 9,9 millió hordó kőolajat termel, de megvolt a kapacitása ahhoz, hogy akár napi 11,4 millió hordóra is fel tudja emelni a kitermelést.

A kormány azzal számol, hogy az orosz kőolaj- és kondenzátum-kibocsátás 2022 májusára vissza fog térni a járvány előtti szintre.

Az OPEC+ megállapodása alapján az orosz kitermelési plafon napi 9,913 millió hordó, ami megegyezik az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia plafonjával.