Világbajnok lett a budavári Lovarda tetőszerkezete - képek

A Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én. Határidő előtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális Örökség Napján nyílnak meg a nagyközönség előtt. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát. Az eredeti formájában újraalkotott impozáns, vörös és zöld angol palával fedett tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló értéket képvisel.
Vágólapra másolva!

A németországi Marburgban rendezték meg nemrég a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD)
világbajnokságát, amelyen négy kategóriában – homlokzat, magastető, lapostető és fémtető – 11
országból 80 pályaművet értékeltek.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a gyönyörű kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést.

A mostani újjáépítést a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a HOREX Kft. végezte.

Kattintson a képre, hogy lássa a Budavári Palotanegyed csodálatosan megújult Lovardájának díjnyertes építészeti megoldásait!

Az IFD egy világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, ahol Magyarország rendszeresen képviselteti
magát. Az IFD Award-on idén szinte az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is
képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek. A világbajnoki magyar
győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

Az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei építették.

A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság. A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben.

A Csikós-udvar és a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája (j) Forrás: MTI/Soós Lajos

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban, az eredetivel megegyezően kövessék azeredeti terveket.

A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték, áll a Várkapitányság közleményében.