Elon Musk Twitter-követői szavaztak, és úgy döntöttek, a Tesla alapítójának el kellene adnia a részvényeinek 10 százalékát. Musk súlyos dollármilliárdok sorsáról kérte ki a követőinek véleményét.

Összesen 3,5 millióan szavaztak az Elon Musk által meghirdetett konzultáción a Twitteren, és a többség úgy döntött, a Tesla alapítójának el kellene adnia a részvényeinek 10 százalékát – írja a Mining.com. A szavazás New York-i idő szerint vasárnap negyed 3 után nem sokkal zárult le, és a válaszadók 58 százaléka szavazott az eladásra.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, a világ jelenlegi leggazdagabb emberének számító Elon Musk követőihez fordult a Twitteren szombaton, hogy nyilatkozzanak, mit tegyen részvénycsomagjával. A követők száma nem kevés: 62,5 millió, vagyis kicsit több mint Olaszország és kevesebb mint Franciaország lakóinak száma. A meglepő lépésekkel nem ritkán előálló üzletember mindazonáltal az eredményt nem tekintette kötelező érvényűnek, csak irányadónak, mivel opciók révén a rövidesen birtokába kerülő részvények egy részét mindenképpen el szeretné adni.

Elon Musk eladhatja a Tesla részvényeinek 10 százalékátForrás: AFP/Brendan Smialowski

Musk már korábban említette, hogy véleménye szerint már túl magas a részvényár, de ennek ellenére tovább emelkedik (vélhetően pont azért, mert sokan esést várva short pozíciókat nyitottak, de mivel az ár tovább emelkedik, a korábbi shortosok nem bírják a további veszteséget, és zárásra kényszerülnek, azaz nagy összegben kell részvényt vásárolniuk, még feljebb hajtva az árat).

A részvény valóban csillagászati magasságokban van fundamentális alapon, ezért teljesen logikus, hogy Musk a lejáró opciók révén nemsokára birtokába kerülő jelentős részvénycsomag kisebb-nagyobb hányadát el akarja adni, noha ezután 53 százalék adót kell fizetnie (a világ leggazdagabb embere esetében ezt nehéz lenne igazságtalannak minősíteni). Az opciókat pedig a lejáratig le kell hívnia, hisz csak ekkor kerülnek birtokába a részvények, mivel az opció egy jog, hogy egy adott napig adott mennyiségű részvényt adott áron megvásároljon (az ár alig több mint hat dollár, miközben a piaci ár jelenleg 1200 dollár körüli).

Az elmúlt napokban egyébként a Tesla igazgatótanácsának jelenlegi és korábbi tagjai is eladtak részvényeikből és opcióikból, látva a részvény meredek emelkedését, és figyelembe véve túlárazottságát. A papír 34 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben azt követően, hogy bejelentették: a Hertz autókölcsönző 100 ezer Teslát vásárol flottájába.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Musk kérdése a Twitteren követőihez úgy szól, hogy eladja, vagy megtartsa összes Tesla részvényének tíz százalékát, amiből nem derül ki, hogy ez az opciókból származó részvényekkel együtt, vagy azok nélkül számolt tulajdonára vonatkozik.

Hogy pontosan mennyi részvénye van, azt nem tudni, az utolsó adat múlt év végéről van, amikor a Tesla részvényeinek 22,4 százalékát birtokolta. A Mining.com úgy számolt, hogy Musk kezében 170,5 millió darab Tesla részvény lehet, aminek a 10 százaléka nagyjából 21 milliárd dollárt érne.

Ha a mostani opcióiból származó részvényeket eladja, ez körülbelül két százalékkal növeli a közkézhányadot, ami nagyságrendileg a 22,4 százalék tizede, így nem kizárt, hogy a kérdés erre a csomagra vonatkozik.