Hamarosan akár a mindennapi élet részévé válhat egy, eddig csak a sci-fikben látott közlekedési módszer, ugyanis egy svéd startup elsőként kezdte el értékesítei az egyszemélyes légimotorját. A Világgazdaság számolt be róla, hogy az otthon összeszerelhető drón, a Jetson One mindösszesen 28,6 millió forintba kerül.

A repülés már sok ezer éve, mondhatni Ikarosz óta hatalmas vágya az emberiségnek. Az embereket is szállítani képes első hőlégballonok már 1783-tól repülnek, és körülbelül azóta végeznek ejtőernyős kísérleteket is. A XX. század a gépi repülésé lett, az űrutazásokról nem is szólva. Ugyanakkor az igazi szabadesés, a szabad repülés élményét – a sárkányrepülőkön és az ejtőernyőkön kívül – az extrém sportokból ma már jól ismert személyre rögzíthető rakéták (jet pack, rocket belt) nyújtják. Ezek az ötvenes évek végén indultak hódító útjukra.

A következő nagy ugrásra a légi szállításban azonban az utóbbi néhány esztendőben került sor. A kis elektromos hobbidrónok óriásira növelt testvéreivel bőven csak az ezredfordulót követően kezdtek igazán ígéretes kísérletezésekbe. Ekkorra érett be ugyanis az igazán erős lítiumionos akkuk, a nagy fordulatszámú, de könnyű elektromotorok teljesítménye, megbízhatósága, valamint a könnyű propeller és a vázanyagok szilárdsága ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen próbálkozni helyből felszálló repülő autók, mikrolégibuszok és „drónmotorok" tervezésével, kivitelezésével.

Az embert szállító svéd drón, a Jetson OneForrás: Jetson One

Asboth Oszkár, az első helikopter – kissé ellentmondásos életutat és vitatott találmányt felmutató – tervezőjének a hazájában, Magyarországon is van egy ilyen, embert szállító drónnal kísérletező kutatóműhely, sőt egy innovatív zrt. is. Itt most fejlesztik a sorozatgyártásra szintén alkalmas modellt. Az alapot a Bay Zoltán Kutatóintézet Flike prototípusa adja, amely már 2015-ben sikerrel repült. Az idén a gép második prototípusán dolgoznak a cégbírósági adatok szerint 100 millió forint feletti összeggel feltőkésített, miskolci alapítású ByeGravity Zrt.-nél.

Az emberszállításra (is) alkalmas óriásdrónt 100–150 kilogrammos terhelésre méretezték, s már az év eleje óta szervezik a kisüzemi előállítás indítását.

A globális, pontosabban az európai színteret nézve a sok próbarepülést és prototípus-bemutatást követően megtört a jég. Egy svéd startup a jövőben játszódó régi, híres amerikai rajzfilmsorozat, a Jetsonék nevén kívül az apró légitaxi koncepcióját is kölcsönözte az alkotástól – írja a Figyelő.

Az embert szállító drón, a Jetson OneForrás: Jetson One

A Covid dacára ráadásul mintegy három esztendő alatt valóság lett a Jetson One nevű gépük, olyannyira, hogy a manufakturális gyártási kapacitás is kiépült, évi 15 darabra, s az első megrendeléseket még az idén le is szállítják. Amennyiben pedig nem sikerül növelni az előállítási teljesítményt, úgy egy mai érdeklődő legkorábban 2023 vége felé juthat az eszközéhez, olyan nagy az érdeklődés, különösebb marketing nélkül is. A Jetson ONE gyakorlatilag nem igényel karbantartást, rendkívül kompakt VTOL (a függőleges síkjában való felszállásra képes jármű), amely gyorsabban töltődik, mint egy okostelefon" hirdetik a gyártók.

92.000 dollárért (28,6 millió forint) lehet megvásárolni a szerkezetet, amely darabjaiban érkezik, és az ügyfélnek kell összeraknia azt, a használati utasítás alapján. 

A Jetson One különlegességét az adja, hogy a lehető legmesszebb mentek el az utas biztonsága és az automatizáció terén. Más szóval: szinte bolondbiztos járművet terveztek, amelyen még vészejtőernyő-rendszer is van, amelyet zuhanás érzékelése esetén fellőnek a gép fölé, majd a kis ernyővel lelassított esés utolsó méterein beépített kis rakéták fejezik be a fékezést – bármiféle zuhanást gyakorlatilag egy erős huppanásra tompítva.