Nem kell perben védekezniük a nagy amerikai technológiai óriásoknak a kongói kobaltbányákban tapasztalható borzalmas gyerekmunkával kapcsolatban. Egy washingtoni szövetségi bíróság szerint ugyanis nem mutatható ki közvetlen összefüggés a technológiai vállalatok és az illegális munka között.

Nem kell bíróság előtt védekeznie a Google anyacégének, az Apple-nek, a Dellnek, a Microsoftnak, valamint a Teslának azzal a csoportos keresettel szemben, amely összefüggésbe hozta a technológiai óriásokat a kongói gyerekmunkával – írja a Mining.com egy washingtoni szövetségi bíróság döntése alapján.

A keresetet még 2019 decemberében nyújtotta be egy International Rights Advocates nevű civil szervezet, több mint egy tucat olyan család nevében, akik gyermekei meghaltak vagy megsérültek a kongói kobaltbányákban.

Az ügy előzményeiről az Origo részletesen az alábbi cikkében számolt be:

Kongó adja egyébként a globális kobaltkínálat kétharmadát, a fém pedig az elektromos autók gyártása során az egyik legfontosabb nyersanyag. Erről az Origo ebben a cikkében írt.

A fenti ügyben most Carl J. Nichols amerikai kerületi bíró döntött, kimondva, hogy bár a panaszosok „tragikus eseményeket" soroltak föl, a kereset nem tudta érdemben alátámasztani, hogy közvetlen összefüggés mutatható ki a technológiai óriások tevékenysége és a halálesetek vagy sérülések között.

A bíró szerint „az egyetlen valódi kapcsolat az, hogy ezek a cégek vásárolnak finomított kobaltot." Hozzátette, a kereset „esetlegességek olyan láncolatára épít", amelynek nincsenek bizonyítható alapjai.

Mindeközben az akkumulátorgyártáshoz használt kobalt-hidroxid ára 95 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. Októberben pedig az ázsiai importárak már elérték a tonnánkénti 52.000 dollárt, ahogy tartósan akadoztak az Afrikából Kínába érkező szállítmányok.

Az éves kobaltkibocsátás csupán 130.000 tonna körül mozog, és a nyersanyagot elsősorban a nikkel- és rézbányászat melléktermékeként nyerik ki.