Újabb sorsdöntő határidő előtt áll a csődközelbe került kínai ingatlanfejlesztő

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Friss tőkét szerzett az adósságfizetési határideje előtt a kínai Evergrande. Az ingatlanfejlesztő óriás most egy médiacégben felvett részesedéseiből adott el, hogy 145 millió dollárnyi friss készpénzt szerezzen.
Vágólapra másolva!

Újabb izgalmas határidő előtt áll a korábban csődközelbe került Evergrande. A kínai ingatlanfejlesztő óriásnak ismét törlesztenie kell az adósságait, amihez friss tőkére volt szüksége. A cég el is adott 5,7 százaléknyi részesedést a HengTeng Networks Group nevű médiacégből, amivel 145 millió dollárnyi likvid tőkét szerzett – írja a BBC.

Az Evergrande-nek egyébként ezen a héten 145 millió dollárt kell fizetnie a hitelei után.

A vállalat eddig elkerülte a csődöt, mivel minden alkalommal képes volt fizetni a határidőt követő 30 napos türelmi időn belül.

A filmeket és televíziós műsorokat gyártó, valamint egy streaming platformot is működtető HengTeng másik nagy tulajdonosa a Tencent techóriás, amely júliusban vásárolt 7 százaléknyi részesedést épp az Evergrande-től, 266 millió dollárért.

A mostani eladás mellett az Evergrande a múlt héten túladott a brit székhelyű, elektromos motorokat gyártó üzletágán is. Bár az nem nyilvános, hogy az ingatlanfejlesztő óriás mennyit keresett a Protean nevű cég értékesítésével, azt lehet tudni, hogy 2019-ben 59 millió dollárért vette meg.

Az elmúlt hónapban az Evergrande sorra próbálta eladni egyes eszközeit, hogy tőkét szerezzen az adóssága törlesztéséhez, ám ez gyakran nem volt könnyű folyamat, mivel igencsak megroppant a cégbe vetett piaci bizalom.

Az Evergrande vesszőfutása tehát még messze nem ért véget, és mivel az összesen 300 milliárd dolláros adósságállománya globális viszonylatban is gigantikusnak számít,

az elemzők és a piaci szereplők továbbra is aggódnak, hogy ha a vállalat nem lesz képes fizetni a hitelei után, akkor annak súlyos, továbbgyűrűző kockázatai is lehetnek nemcsak a kínai gazdaságra, de a globális pénzügyi piacra nézve is.