Ezért vásárolnak most Kínában rengeteg káposztát

Filléres szuperélelmiszer, amiről kevesen tudják, hogy mennyire egészséges - Erre jó a fejes káposzta
Vágólapra másolva!
A kínai kormány közleményében azt tanácsolta a lakosoknak, hogy tárazzanak be a napi alapvető élelmiszerekből, amit az időjárás előrejelzés is megerősített, ugyanis havazást jósoltak, ami már meg is érkezett az országba. Ennek köszönhetően még inkább felerősödött a káposzta utáni kereslet idén, aminek következményeként a kora reggeli órákban hosszú sorok alakultak ki a pekingi belvárosi szupermarketek előtt.
Vágólapra másolva!

Az idősebb kínai lakosok nemrégiben "káposzta felvásárlásba" kezdtek, életre keltve ezzel egy hagyományt, miután a kormány azt tanácsolta az embereknek, hogy vészhelyzet esetére tartsanak otthon elegendő alapvető élelmiszert

- emeli ki a Magyarmezőgazdaság.hu cikke.

A kínai lakosok évek óta november elején több tucat káposztát vásárolnak, hogy átvészeljék a telet, ugyanis ez a zöldség hónapokig frissen tartható és sokféleképpen elkészíthető a helyi gasztronómia fortélyai szerint.

A múlt héten kiadott kormányzati közlemény a háztartásokat a napi szükségleti cikkeik feltöltésére szólította fel, valamint a havazás előrejelzése idén még inkább fokozta a rohamot.

Emiatt múlt héten már a kora reggeli órákban hosszú sorok alakultak ki a pekingi belvárosi szupermarketek előtt. „Ilyenkor minden évben felerősödik a káposzta eladási volumen, de a közlemény megjelenése után mindenki még többet akart vásárolni" – mondta Jia Jinzhi, egy termelő, aki káposztát árul a pekingi Xinfadi nagybani piacon.

Illusztráció Forrás: Imaginechina via AFP/Cai Fuliang/Cai Fuliang

Az áruházak személyenként három káposztában maximalizálták az eladást, de a 9 óra után érkező vásárlók még így is üres kézzel távoztak.

A vásárlási hullám során a pekingi lakosok számtalan alapvető élelmiszert vásároltak a múlt héten, ami az alapvető készletek feltöltésére vonatkozóan némi zavart keltett. A Kereskedelmi Minisztérium által kiadott közleménynek az is fontos része volt, hogy arra ösztönözze a hatóságokat, hogy a tél előtt biztosítsák az élelmiszer-ellátást és a stabil árakat, miután a közelmúltban megugrottak a zöldségárak és egyre több koronavírusos beteget jelentettek.