Nagyot zuhant a hét első két napján a Tesla részvényárfolyama, ami Elon Musk személyes vagyonát is csúnyán érintette. A vállalat 14 hónapja nem produkált ekkora kétnapos zuhanást, ami 50 milliárd dollárt söpört ki Musk pénztárcájából.

A Tesla nagyjából 199 milliárd dollárt veszített el az értékéből a hét első két kereskedési napján, ahogy a papírja 14 hónapja (2020 szeptembere óta) nem látott mélyrepülést produkált – írja a Yahoo Finance.

A papír kedden 12 százalékot, hétfőn pedig 4,8 százalékot gyengült. A háttérben az állt, hogy Musk a hétvégén megkérdezte a követőit a Twitteren, hogy eladja-e a saját Tesla részvényeinek 10 százalékát, amire a többség igennel felelt. Ráadásul kiderült, hogy Musk testvére is eladott valamennyit a részvényállományából, még a közvélemény-kutatatás előtt. Ehhez jött, hogy a legendás befektető, Michael Burry úgy nyilatkozott, Musk talán azért akar részvényeket eladni, hogy a saját, személyes adósságait törlessze.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a Tesla már hosszú ideje elképesztően túlértékelt papírnak számít a hosszú távú pénzügyi kilátásaihoz viszonyítva. Vagyis már eleve benne volt a levegőben egy negatív korrekció, a mostani hírek pedig valószínűleg csak felerősítették a befektetők eladási szándékát.

A Tesla tőzsdei teljesítményét azonban egyelőre bőven nem kell félteni. A mostani eladási hullán ellenére is 45 százalékos pluszban van a részvény 2021-ben, a piaci értéke pedig még mindig 1000 milliárd dollár fölött áll – az álomhatárt októberben lépte át a vállalat.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Mindazonáltal Musk személyes vagyonát is súlyosan érintette a kétnapos lejtmenet. A cégvezető ugyanis 50 milliárd dollárt bukott az árfolyamgyengülésen. Ez pedig a Bloomberg milliárdosokat tömörítő listájának történetében az eddigi legnagyobb kétnapos vagyonvesztés. Az egynapos bukások ranglistáját Jeff Bezos vezeti, miután 2019-ben elvált a feleségétől.

Noha Musk továbbra is a világ leggazdagabb embere, a különbség közte és a második helyen álló Bezos között már csak 83 milliárd dollárt. Összevetésképpen, nem olyan régen még 143 milliárd dollárral is vezetett Musk, ami nagyobb, mint a világ negyedik leggazdagabb emberének számító Bill Gates nettó vagyona.