Világszerte egyedülálló a magyar diákhitelezési modell

egyetemisták tanulnak
36403388 - focused classmates studying together and using laptop in library
Vágólapra másolva!
A nemrég bevezetett szak- és felnőttképzési támogatásokról, a magyar fiatalok helyzetéről, valamint a diákhitel hazai és nemzetközi megítéléséről beszélt a Magyar Nemzetnek Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Diákhitel Pluszt tavaly májusban vezette be a magyar kormány a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci és pénzügyi nehézségek miatt. Sok hallgató került átmenetileg nehezebb anyagi helyzetbe, mivel a nagy cégek elsősorban a diákmunkát és a gyakornoki munkát szüntették meg. Hamar beigazolódott, hogy a termék bevezetése helyes kormányzati válasz volt a problémára, mert már az első hetekben sok ezren igényelték a Diákhitel Pluszt, tavaly pedig összesen harmincezren. A Diákhitel Központ javaslatára az eredetileg december 31-i igénylési határidőt a kormány meghosszabbította 2021. június 30-ig, amely szintén jó döntés volt, mert ezen fél évben további tízezer hallgató élt a lehetőséggel. Kijelenthető, hogy

a Diákhitel Plusz a valaha volt legnépszerűbb diákhiteltermék. A pozitív visszajelzések nyomán, a diákszervezetek és a Diákhitel Központ javaslatára, a kormány döntése alapján október 1-jétől újra elérhető ez a hitelkonstrukció

- emelte ki az interjúban Magyar Péter

A Diákhitel Plusz ötvözi a többi diákhiteltermék legkedvezőbb tulajdonságait

A Diákhitel Központ vezérigazgatója emlékeztet arra, hogy a Diákhitel Plusz egy kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amely félmillió forintig igényelhető. Fontos azonban kiemelni, hogy a Diákhitel Plusz egy úgynevezett annuitásos hitel, ami azt jelenti, hogy a hallgató eldöntheti, egy és öt év között milyen törlesztési időt választ, mindezt egy év türelmi idő után.

A Diákhitel Plusz 2022. szeptember 30-ig lesz elérhető.

De természetesen a klasszikus diákhiteltermékek is elérhetők maradnak a hallgatók számára, hiszen a diákhitel sokak számára nem csak átmeneti pénzügyi segítség, rengeteg hallgató a vállalkozása beindítására, a leendő munkakörülményei megteremtésére fordítja.

A diákhitellel sokan a jövőjüket is meg tudják alapozni. (A kép illusztráció) Forrás: 123RF

Az igénylők körülbelül ötven százaléka fordítja a hitelt lakhatásra, 25 százalék jegyzet, tankönyv, informatikai eszközök vásárlására vagy nyelvtanulás finanszírozására, a maradék 25 százalék pedig egyéb megélhetési költségekre. Valaki pedig már a jövőre gondol, és beindít belőle egy startup-vállalkozást, például robogót vesz és futárcéget alapít. Ezen felhasználási formák szerintem egyáltalán nem mennek szembe a diákhitel szellemiségével és a kormány céljaival.

A Diákhitel Pluszt fel lehet venni más családtámogatási kedvezményekkel is

Ahogy a diákhiteltermékeket is fel lehet venni egymással párhuzamosan, úgy természetesen a diákhiteleket igénybe lehet venni más családtámogatási kedvezményekkel együtt, ismertette Magyar Péter.

- tette hozzá a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Idéntől új képzési hitelek is igénybe vehetők a Diákhitel Központnál

Bár a Diákhitel1 és 2, valamint a Diákhitel Plusz sokak számára már ismerős lehet, idéntől új képzési hitelek is igénybe vehetők a Diákhitel Központnál.

A Képzési Hitel1-gyel és 2-vel a Diákhitel Központ kilépett a szak- és felnőttképzés-finanszírozás területére is, amely teljesen eltér a felsőoktatástól. Ezzel Magyarországon megvalósult egy átfogó oktatásfinanszírozási modell, ami talán Európa-szerte is egyedülálló.

Természetesen a Képzési Hitel1-re és 2-re is vonatkozik a családi adókedvezmény. A Képzési Hitel1 egy szabad felhasználású hitel, ami havi 150 ezer forintig igényelhető, így egy szemeszterre vetítve akár összesen 900 ezer forintot is jelenthet, és a Diákhitel1-hez hasonlóan 1,99 százalékon kamatozik. A Képzési Hitel2 ugyanúgy kamatmentes, mint a Diákhitel2, és maximum 500 ezer forintig igényelhető a képzési költség finanszírozására- ismertette Magyar Péter.

A Képzési Hitel1-gyel és 2-vel a Diákhitel Központ kilépett a szak- és felnőttképzés-finanszírozás területére is, amely teljesen eltér a felsőoktatástól Fotó / Shutterstock

- mondta el Magyar Péter.

Mind a kettő képzési hitel idén május 31-től elérhető, és azt látjuk, hogy felmenő rendszerben egyre többen, naponta 100–200-an igénylik- tette hozzá.

Kedvező kamatfeltételek

Magyar Péter ismertette, hogy jóval a piaci környezet alatt kamatozó vagy kamatmentes és bármikor ingyenesen előtörleszthető kölcsönökről van szó, így nem fordulhat elő olyan, hogy valaki benne ragad a diákhitel-tartozásban.

- ismertette a vezérigazgató.

Egy diploma megszerzése óriási befektetés az egyén, a család és az állam részéről egyaránt, a hallgatói évek alatt erre kell koncentrálni, érdemes a tanulmányokba invesztálni. Egyre gyorsabban és könnyebben fizetik vissza a fiatalok a diákhitel-tartozásaikat, ez pár évvel ezelőtt még tízéves átlagos törlesztési időt jelentett, ma már csak hat évet.

Soha ilyen alacsonyan nem volt még a fiatal munkanélküliek száma, soha nem volt ilyen dinamikus bérnövekedés az országban, mint most.

Az utóbbi öt évben évente átlagosan tíz százalékkal nőtt a bruttó átlagbér, ilyen körülmények között nem okoz nehézséget a diákhitelek visszafizetése. Tehát ellentétben azzal a narratívával, hogy azért emelkedik a diákhitel-igénylések száma, mert a fiatalok nehéz anyagi helyzetbe lennének, éppen hogy biztosnak és kiszámíthatónak látják a jövőjüket, és ezért szívesen invesztálnak a piac- és versenyképes tudás megszerzésébe- magyarázta a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója Fotó / Mediaworks

Idén volt húszéves a Diákhitel Központ

A megalakulás óta több mint ötszázezer hallgató élt a különböző hitellehetőségekkel. A kétezres évek elején volt egy fellendülés, amikor a diákhitel még újdonságnak számított és a családok döntő többségének az anyagi helyzete a jelenleginél sokkal nehezebb volt, főként 2002 és 2010 között. Ekkor volt a legmagasabb a diákhitelek kamata. 2010 óta viszont folyamatosan csökkent a kamat, míg elérte a jelenlegi 1,99 százalékos mélypontot.

- fejtette ki Magyar Péter.

Az Egyesült Államokat mindig elrettentő példaként szokták felhozni, hiszen ott nagyon drága a felsőoktatási rendszer, hatalmas diákhiteleket vesznek fel a hallgatók profitorientált hitelintézetektől, amelyeknél nagyon különbözőek a feltételek és magas a kamatozás. Ha nem jön be egy diák számítása, akkor akár az egész család belerokkanhat a diákhitel-tartozásba. De Európában is több olyan ország van, ahol profitorientált intézmények vagy állami bankok sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtják a diákhitelt. Szlovákiában például az euróalapú hiteleket magasabb kamatokkal kapják a diákok, mint Magyarországon a forintalapú hiteleket.

A V4-országok, de Horvátország és még több tagállam is érdeklődik a magyar rendszer után, hiszen kedvező feltételekkel fedjük le a tanulmányok teljes spektrumát.

Ilyen családtámogatásokkal egybekötött, jól működő rendszert sehol máshol nem találunk- tette hozzá.

- hangsúlyozta a szakember.

Magyarországon soha ilyen széles családi és adókedvezménnyel nem támogatták a fiatalok munkába állását, otthonteremtését és családalapítását, mint jelenleg. Ne felejtsük el, hogy a Diákhitel1-et külföldi tanulmányokhoz is igénybe lehet venni, ha az Európai Gazdasági Térség tagállamainak egyetemein tanul valaki. Ugyanígy a határon túl élő, kettős állampolgárságú magyarok is igényelhetik a diákhiteleket és élhetnek a Diákhitel1 lehetőségével. A cél az, hogy ha ki is mennek a fiatalok külföldre tanulni, dolgozni, visszajöjjenek családot alapítani.

A statisztikákból azt látjuk, hogy megindult a hazavándorlás: az emelkedő fizetések, az egyre jobb körülmények, a családtámogatások arra sarkallják a fiatalokat, hogy hazajöjjenek.

Praktikus és hasznos, ha a fiatalok kint szereznek tapasztalatot, és ezt hazahozva itthon indítják be a karrierjüket. Ha a Diákhitel Központ ehhez hozzá tud járulni, akkor az jó, és remélem, hogy így marad 2022-ben is- zárta a Diákhitel Központ vezérigazgatója.